Hasselter Leene staat helemaal achter het idee van een coronatoegangsbewijs
Hasselter Leene staat helemaal achter het idee van een coronatoegangsbewijs Leo Polhuijs

''De term discriminatie wordt onterecht gebruikt door mensen die de horeca niet binnen mogen''

(door Leo Polhuijs)

HASSELT - Sinds kort is een QR-code verplicht als je naar de kroeg wilt of in een restaurant iets wilt eten. De code is het bewijs dat je gevaccineerd bent.  Niet iedereen is daar blij mee, getuige de vele protesten van mensen die vinden dat hun vrijheid is ontnomen. Terrassen zijn overigens uitgezonderd van de verplichting. Deze krant maakte een rondje en peilde de mening van een aantal volstrekt willekeurig gekozen Hasselters.

De heer Leene heeft geen enkel probleem met de veelbesproken code. Sterker nog, hij vindt het een goed idee dat mensen een bewijs van vaccinatie moeten laten zien als ze bij de horeca naar binnen willen. "Mensen die zich niet willen laten inenten tegen het coronavirus, of het nu om religieuze redenen gaat of om iets anders, kiezen daar bewust voor en sluiten zichzelf in feite buiten", zegt Leene, die zelf de QR-code op zijn smartphone heeft staan en ook al uit eten is geweest. "Ik heb niet zoveel begrip voor mensen die zich niet willen laten vaccineren, maar toch graag willen feesten en uitgaan. Wat mij betreft had de anderhalve meter maatregel ook mogen blijven. Natuurlijk begrijp ik dat mensen graag weer de horeca in willen. Maar we moeten zien dat we van het virus afkomen. Ik denk trouwens dat het virus niet echt verdwijnt, Het zal blijven, omdat mensen nu eenmaal de hele wereld overvliegen en er heel veel contact bestaat tussen mensen uit verschillende plaatsen en landen. Dan neem je het virus makkelijk mee ergens anders naartoe. We zullen daarom de komende tijd nog heel voorzichtig moeten zijn. Ik denk dat het virus wel beheersbaar zal worden, net zoals een aantal andere virussen die de laatste jaren zijn opgedoken", aldus de Hasselter, die zich actief inzet voor onderhoud van groen in zijn eigen woonomgeving en deel uitmaakt van een gemeentelijke werkgroep die zich hard maakt voor groene rotondes.  Wat vindt de jongere generatie? Overbuurvrouw Danique, een flink stuk jonger dan Leene, voelde destijds al een beetje aankomen dat de QR-code zou worden ingevoerd en liet zich, met een vooruitziende blijk, vaccineren. "Ik ben wel voor het idee achter zo'n pas. Maar het is tegelijkertijd misschien wel een beetje sluw van de overheid om zo'n code te introduceren, want door een bewijs verplicht te stellen, gaat de vaccinatiegraad omhoog. Ik snap op zich wel dat mensen boos zijn als ze zich niet willen laten vaccineren en dan ergens niet naar binnen mogen, maar het woord discriminatie, dat je zo vaak hoort in de coronadiscussie, is naar mijn idee wel erg zwaar."

Een buurvrouw even verderop in de straat, die niet met de naam in de krant wil, vind de term discriminatie evenmin terecht. "Je weet gewoon dat je je een bewijs nodig hebt als je de horeca bezoekt. Is dat nou zo moeilijk? Volgens mij maken de meeste horecazaken zelf ook geen bezwaar. Ik snap wel dat het allemaal lastig is, ook voor de horeca. Want die moet uiteindelijk de gasten controleren. Iedereen wil van het coronavirus af. Het heeft nu lang genoeg geduurd. Maar juist daarom is inenting belangrijk. Ik ga volgende week uit eten en heb geen enkele moeite om de QR-code te laten zien. Hij staat al op mijn smartphone. Het gaat tenslotte wel om onze gezondheid. Ik zie trouwens ook wel wat in een polsbandje, waar sommige gemeenten mee willen beginnen." Mevrouw Van Tongeren, die een paar huizen verderop woont, vindt de coronapas 'niet verkeerd'. "Ik sta er wel achter. We moeten zien te voorkomen dat andere mensen ziek worden. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Je hebt zo'n pas niet alleen voor jezelf, ook voor anderen." Ook mevrouw Van Tongeren vindt dat de term discriminatie niet van toepassing is. 

Leo Polhuijs