Detectielussen

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Dat er vorig jaar niks aan de detectielussen op de Vaartweg is gedaan, is niet waar. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Daarin verwerpt het gemeentebestuur de suggestie van Kira Fijn (BGZ) dat wethouder Slingerland de raad onjuist zou hebben ingelicht over de plaatsing van detectielussen. 

"Het college streeft er naar om de raad naar eer en geweten, juist, en volledig te informeren. Het college werpt de suggestie van het tegendeel verre van zich. We betreuren het diskwalificerende beeld dat is geschetst", schrijft het college. 

"De heer Slingerland heeft op 12 november 2020 naar aanleiding van de vraag of de detectielussen gemaakt waren geantwoord: "bij mijn weten zijn die meegenomen bij het laatste onderhoud". In de vergadering van 16 september 2021 stelde mevrouw Fijn dat motorrijders voor de zomer twijfelden of de detectielussen wel waren gemaakt", blikt het college terug op de laatste raadsvergadering. 

In augustus was te lezen dat er opnieuw detectielussen zouden worden gerepareerd. "Mevrouw Fijn concludeerde derhalve dat er in 2020 geen detectielussen zouden zijn gerepareerd. Dit is een feitelijk onjuiste conclusie", merkt het college op. "In 2020 zijn wel degelijk aan de Vaartweg (kruising met de Telvorenstraat) twee detectielussen op de hoofdbaan vervangen. Bij de huidige werkzaamheden worden de overige detectielussen vervangen. Ook de kruising met de Hendrik van Viandenstraat komt nu aan bod."

Chill-plek

HASSELT - Het valt niet mee om een geschikte chill-plek in Hasselt voor de jeugd te vinden. Dat blijkt uit het jaarverslag van het jongerenwerk.

"In Hasselt is het lastig om een geschikte chill-plek te vinden voor de jongeren", valt te lezen in het verslag. "In de zomer hangt er veel jeugd rond op de Kaai. Hier zijn de toeristen en de horeca-eigenaren niet blij mee." 

Het jongerenwerk is samen met de jongeren, de wijkagent en de beleidsambtenaar op pad geweest om geschikte chill-plekken aan te wijzen die ook gedragen worden door de jongeren zelf. "Hieruit is tot op heden nog geen geschikte chill-plek gekomen", is de conclusie na die zoektocht. "Naast dat hebben enkele jongeren in Hasselt aangegeven wel behoefte te hebben aan een chill-plek, zoals deze in 2018 werd ondersteund."