Gemeentebestuur bezint zich op het jongerenwerk

(vervolg van de voorpagina)

"Bij een aantal zaken uit het jaarverslag 2020 hebben wij een andere beleving", schrijft het college aan de gemeenteraad. Over welke zaken dat precies zijn, weidt het bestuur van de gemeente niet uit.

Het college is al langere tijd met Welzijn MensenWerk in gesprek over uitvoering van het jongerenwerk in Zwartewaterland. "In deze gesprekken hebben wij aangegeven ontevreden te zijn over de dienstverlening en uitvoering van het jongerenwerk", schrijven burgemeester en wethouders. 

Volgens het college wordt er niet vraaggericht, maar aanbodgericht gewerkt. "Integraliteit met andere activiteiten en overleggen missen", aldus het college, dat zich in de komende periode gaat oriënteren op wat het wil met het jongerenwerk.

Vorig jaar schreef het gemeentebestuur niet dat het ontevreden was over het jongerenwerk. "We beraden ons de komende periode op hoe we het jeugd- en jongerenwerk in de toekomst verder vormgeven", was toen al wel de boodschap. Ook de gemeenteraad kan daarover praten.
Veel jongerenwerk kwam in 2020 overigens stil te liggen, vanwege het coronavirus. Toen daartegen maatregelen werden getroffen in Nederland heeft het jongerenwerk 'zeer veel' tijd geïnvesteerd in het ambulant werken, lokaliseren van groepen.

"Zodat de politie en BOA’s handhavend konden optreden bij overtreden van de lokale maatregelen. Het jongerenwerk heeft op verzoek van de ambtenaar veiligheid een overzicht opgesteld van de bekende locaties waar jongeren elkaar treffen", meldt het jaarverslag. Dat document, en de brief waarin het college aangeeft ontevreden te zijn, staan op de lijst van ingekomen stukken van de gemeenteraad. Dat betekent dat raadsleden de mogelijkheid hebben om dit op de agenda van de raadsvergadering te zetten en erover kunnen discussiëren.

Welzijn MensenWerk is door de gemeente aangesteld om het jongerenwerk in Zwartewaterland vorm te geven. Diezelfde organisatie doet dat ook in de gemeenten Westerveld en Meppel. In een folder meldt de organisatie juist wél vraaggericht te werken. "Vraaggericht werken op basis van de behoeften van de bewoners."