Een stralende Thomas van der Graaf geniet tijdens zijn tocht.
Een stralende Thomas van der Graaf geniet tijdens zijn tocht. Foto: Aangeleverd

Thomas van der Graaf volbrengt Pieterpad in dertien dagen voor KWF

(door Gerard Meijeringh) 

HASSELT - Thomas van der Graaf heeft zaterdag zijn missie voltooid. De Hasselter liep in dertien dagen het Pieterpad, een afstand van ruim 500 kilometer. Missie geslaagd, helemaal omdat hij 7.200 euro heeft binnengehaald voor KWF en de teller kan nog verder oplopen. 

Het was genieten voor Van der Graaf. Zaterdag voltooide hij zijn tocht. Op het eindpunt in Pieterburen werd hij opgewacht door een enthousiaste groep familie en vrienden. “Je wordt blij en vrolijk van als er zoveel mensen staan om je op te vangen”, aldus Van der Graaf.

Het overlijden van zijn oom gaf hem inspiratie om iets te doen voor KWF. “Ik had een speciale band met hem. Eerst was het de bedoeling om de Nijmeegse Vierdaagse te lopen, maar dat ging niet door. Toen heb ik besloten om zelf iets te gaan doen." 

Hij koos voor het Pieterpad om geld in te zamelen voor KWV Kankerbestrijding. "Het is de bekendste langeafstandswandelroute en het gaat door heel Nederland. Ik heb van tevoren samen met broer alles uitgestippeld. Het Pieterpad heeft 26 etappes. Ik heb alles zo uitgestippeld dat ik de route in dertien dagen kon lopen.” 

Van der Graaf sliep bij verschillende bed en breakfasts en ook bij familie en vrienden. “Ik ben maandag 4 oktober van start gegaan. ’s Ochtends om een uur of negen was het vertrek bij de Sint-Pietersberg. Vervolgens heb ik elke dag zo’n 40 kilometer gelopen. Ook had ik twee rustdagen. Toen heb ik wel wat gelopen, maar minder kilometers."

Vijf weken voor vertrek was het nog wel even schrikken voor hem. "Ik brak mijn middelste teen toen ik me heb gestoten. Toen heb ik vervolgens rust gehouden en kon ik niet trainen. Tijdens het wandelen heb ik er iets last van gehad.” 

De Hasselter kende weinig fysieke problemen en genoot van de omgeving. "Ik heb de meest mooie plekjes gezien. Is dit Nederland, ga je je dan afvragen. Fysiek ging het goed, ik mag niet klagen. Op dag vier dacht ik wel even: ‘dit is pittig'. Maar ik heb me geen moment afgevraagd waar ik aan was begonnen. Je wilt het zelf en je doet het niet voor niets. Dat heb ik mezelf voorgehouden. En als je niet stopt met lopen, kom je er vanzelf”, lacht Van der Graaf. "Als ik ergens aan begin, maak ik het ook af. Ik heb drie of vier blaren. Dat valt heel erg mee.” 

Hij is enorm blij dat hij zoveel geld heeft binnengehaald voor het goede doel. "Mijn eerste streefbedrag was 1.500 euro. De teller staat nu op 7.200 euro. Het is fantastisch dat ik het bedrag zo heb overtroffen. En geld doneren kan nog steeds", besluit Van der Graaf. Dat kan via thomasloopthetpieterpad.jouwweb.nl.