Coronavirus maakt opnieuw flinke opmars in Zwartewaterland

(vervolg van de voorpagina)

Het coronavirus is bezig met een pittige opmars in Zwartewaterland. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er nu vier keer zoveel mensen positief getest. Tussen 25 en 31 oktober waren dat er 275. In totaal lieten 1.086 mensen zich testen.

Het grote verschil met vorig jaar is dat nu 75 procent van de Zwartewaterlanders is gevaccineerd, terwijl er vorig jaar niemand gevaccineerd was. Burgemeester Bilder plaatst zaterdag op ZwartewaterFM een kanttekening bij de coronavaccinaties. “Er is rond het vaccinatieprogramma de indruk gewekt dat je dan veilig zou zijn. Wat we nu zien is dat ook gevaccineerde mensen besmet raken.” Maar, werpt woordvoerder Hans Lambrechts van de GGD tegen: "In ziekenhuizen worden momenteel vooral niet-gevaccineerde coronapatiënten opgenomen. En coronavaccins beschermen tegen ernstige ziekte."

De GGD zet zich daarom in voor een hogere vaccinatiegraad. Want, legt Lambrechts uit, de coronagevallen doen zich nu vooral voor onder ‘niet immunen’. "Kinderen, niet gevaccineerde jongeren en volwassenen en mensen die wel gevaccineerd zijn maar die qua gezondheid extra kwetsbaar zijn", specificeert de woordvoerder. 

En een ander groot verschil is dat er vorig jaar meer en strengere maatregelen van kracht waren, vervolgt de woordvoerder: "Onder andere geen publiek bij activiteiten toegestaan, sportkantines gesloten, registratie bij contactberoepen, thuis slechts een beperkt aantal bezoekers mogen ontvangen en anderhalve meter afstand houden. Die maatregelen gelden nu niet." 

Met de nu geopende testlocatie in Genemuiden, kunnen mensen zich laagdrempeliger laten testen. "We roepen mensen op om zich te laten testen bij klachten of als ze recent contact hebben gehad met mensen die positief op corona zijn getest. Als meer mensen zich laten testen op corona dan levert dat meestal ook een hoger aantal (dus stijgende) positieve testuitslagen op."

Bilder is weer terug op de radio. Afgelopen zaterdag voor het eerst, komende zaterdagochtend is hij in het programma Actueel opnieuw te beluisteren. Exacte cijfers per kern kan hij echter niet bekendmaken. “Ik vind dat best frustrerend”, geeft hij toe. “Ik had het graag inzichtelijk gehad. Maar we moesten daar vorig jaar ook heel veel moeite voor doen.”

Plaatsen waar veel overdracht van het coronavirus plaatsvindt, zijn in thuissituaties en op scholen, volgens de gemeente. In Staphorst zijn deze week luchtzuiveraars aangebracht in de basisscholen. "Daar moeten wij ook over na gaan denken”, aldus Bilder.