Afbeelding
Foto: Robert Jansema

Hasselter Klaas Meesters protesteert tegen coronavaccinaties

(door Robert Jansema/Genemuiden Actueel)

GENEMUIDEN - Wie vorige week dinsdagmiddag langs huisartsenpraktijk De Steenpoort kwam, zag niet alleen veel mensen die een vaccin kwamen halen. Opvallender was een man met een bord waarop te lezen stond ‘Covid Vaccineren is Experimenteren’. 

Het bleek Klaas Meesters uit Hasselt te zijn. Met zijn eenmansactie wil hij mensen meer informatie aanbieden over het vaccineren. Info die ze niet krijgen van de media, de Rijksoverheid of de GGD, zegt hij standvastig.

Met enige argwaan kijken veel bezoekers naar Meesters en zijn bord. “Wat mensen van mij denken? Daar trek ik me al m’n hele leven niets van aan. Een vrouw die hier voorbij liep noemde me idioot, maar dat kan mij niets schelen”, zegt de Hasselter.

Meesters staat er niet om mensen over te halen geen vaccin te nemen. Hij spreekt de mensen die een prik komen halen ook niet persoonlijk aan. Ik heb een bord meegenomen met informatie die de Rijksoverheid niet verstrekt. Als mensen niet alle informatie krijgen over vaccineren kunnen ze geen eerlijke keuze maken, legt hij uit.

Meesters beschikt naar eigen zeggen wel over informatie die de mainstream media niet naar buiten brengt. De nadelen van vaccineren zoek ik zelf op internet en print ik uit voor op de borden. Het is een eigen initiatief, ik heb het ook niet aangekondigd bij De Steenpoort. Voor mij is het de eerste keer dat ik dit doe, zegt Meesters, die via Facebook in verbinding staat met gelijkdenkenden.

Laat duidelijk zijn dat ik geen anti-vaxxer ben. Ik vind alleen dat de Rijksoverheid te veel informatie achterwege houdt en er ongezonde druk op de bevolking wordt uitgeoefend om de prik te halen, besluit Meesters. Toch lijkt het er niet op dat mensen die een vaccin komen de informatie van de Hasselter uitgebreid doornemen. Een enkeling werpt uit nieuwsgierigheid een korte blik op het bord.

Om 15.15 uur hield Klaas het voor gezien. Op naar Staphorst, daar begon het vaccineren om 16.00 uur.

Aanbod vaccinaties

De huisartsen in Genemuiden boden vorige week dinsdagmiddag de mogelijkheid om daar een coronavaccinatie te halen. Vanwege de hoge opkomst, ondanks het protest van Meesters, besloten zij om dat een week later (gisteren) nogmaals te doen. "We merken dat er bij mensen een wens is om zich alsnog te laten vaccineren. Deels uit bezorgdheid voor besmetting en ziekte, deels ook uit de maatschappelijke impact die het niet-gevaccineerd zijn met zich meebrengt,” legde praktijkmanager Marian van Dijk eerder al uit. "Met de mogelijkheid die we bieden, hopen we de vaccinatiegraad in Zwartewaterland te verhogen en zo eer bescherming voor alle inwoners te krijgen tegen het coronavirus”, aldus Van Dijk.