Hylke Kramer overmeestert Folkert de Jong in no-time

ZWARTSLUIS - Varianten zijn overal. Bij Damclub de Schuivende Schijf werd een variant op de Haarlemmerslag toegepast. Daardoor behaalde Hylke Kramer in no-time een zege tegen Folkert de Jong.

Door de variatie op de Haarlemmerslag werd Folkert de Jong overrompeld. De partij duurde slechts twaalf zetten. 

Theo Horzelenberg speelde tegen Harm de Jong. De eerste 25 zetten gingen goed voor beide spelers, maar daarna ging Horzelenberg in de fout en kwam een schijf achter. Vervolgens liep hij achter de feiten aan. Met vier schijven achter kun je beter wat anders gaan doen. Uiteindelijk gaf Horzelenberg op. 

Jacob Lok trof het niet. Hij moest het opnemen tegen John Folkerts, die in een uitstekende vorm verkeert. Folkerts kwam een week eerder in actie op het open kampioenschap in Hijken. Hier speelden toppers, zoals Roel Boomstra en Guntis Valnerisen. In een deelnemersveld van zestig dammers eindigde Folkerts op een zeer knappe 20ste plaats. 

De damstrijd tussen Lok en Folkerts bij Damclub de Schuivende Schijf was een goede partij, waarbij het oppassen geblazen was. En dat oppassen deed Lok goed, totdat hij 17-22 speelde. Een zet die hem uiteindelijk de partij kostte. Wat Lok ook deed, Folkerts had altijd een antwoord. 

Romke de Jong trof Henk Boers en deed het geenszins beter dan Lok. Ergens was er een kleine variant op remise, maar dan moet je het wel zien en ook nog eens goed uitspelen. Romke deed dat in geen geval. Door een verkeerde manoeuvre door ergens tussen te gaan staan, werd hij kwetsbaar. Henk Boers gebruikte dit tegen De Jong, dat leverde een dam op. Uiteindelijk gaf De Jong op.  

Jan van de Kolk, die zijn tijd goed gebruikte, speelde een goede partij tegen Roelof Jan Breman. Laatstgenoemde leek er beter voor te staan, maar steeds gaf Van de Kolk zijn tegenstander goed verweer met goede zetten. Uiteindelijk eindigde deze partij in remise. 

Johan van Wendel speelde een klassieke partij tegen Roelof van Benthem. Van Benthem, die ook het open toernooi in Hijken heeft gespeeld en op de 56ste plek terecht kwam, had een hele kluif aan het spel van Van Wendel. Maar fouten van betekenis werden er niet gemaakt, het evenwicht was goed en daarom eindigde ook deze partij in een remise.

Deze week speelt het eerste team van Damclub de Schuivende Schijf een bondswedstrijd tegen Heino.