Afbeelding
Archieffoto: Bas Wilberink

Corona-update is terug op de radio


(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – “Het komt heel hard aan, het is ook nog niet voorbij.” Dat zei burgemeester Eddy Bilder zaterdagochtend op ZwartewaterFM in een nieuwe corona-update. Vanaf deze week is hij weer elke donderdagavond te beluisteren op de zender.

“Wij hebben in onze gemeente te maken met ongekend hoge aantallen”, zei de burgemeester zaterdagochtend. In de afgelopen week stond Zwartewaterland doorlopend in de ‘top drie’ van Nederland qua aantallen positief geteste mensen per 100.000 inwoners. “Dat is een plek die je niet wilt bekleden”, zegt Bilder, die wijst op een ‘enorme toename sinds begin oktober’. Daarin is Genemuiden echt het ‘brandpunt', merkt hij op. 

Over het algemeen zijn het vooral jongere mensen tot 20 jaar die positief getest worden, vertelde Bilder. “Maar deze mensen kunnen, ondanks dat ze er zelf weinig last van hebben, toch besmettend rondgaan.” En dat maakt het gevaarlijk, volgens Bilder. “Er zijn al heel wat mensen naar het ziekenhuis en naar de intensive care gebracht. Er liggen mensen in zorgelijke toestand in het ziekenhuis.”

Bilder roept daarom op tot ‘uiterste zorgvuldigheid’. “Er zijn hier verschillende mensen, die hebben het gehad en die hebben het weer. We weten weinig, dus we zijn allemaal gehouden tot voorzichtigheid.”

In de periode van 1 tot en met 7 november werden in Zwartewaterland 209 mensen positief getest. Dat is minder dan de week ervoor, toen waren dat er 275. Van die 275 waren er overigens 233 in Genemuiden. Het aantal mensen dat zich liet testen, daalde slechts licht. Tussen 1 en 7 november lieten 1.029 mensen zich bij de GGD testen op het coronavirus. Een week eerder waren dat er 1.086.

Uitzending

De uitzending waarin Bilder deze cijfers bespreekt, begint donderdagavond om 19.00 uur en is te beluisteren op 107.3FM en via internet: www.zwartewaterfm.nl.