Tegelwippen


(vervolg van de voorpagina)

Elke inwoner van Zwartewaterland kan volgend jaar meedoen aan het NK Tegelwippen en tegels uit zijn/haar tuin wippen. Doel is dat er dan zoveel mogelijk steen vervangen wordt voor groen.

"Het weer in Nederland wordt steeds extremer, waardoor we steeds vaker te maken krijgen met problemen als hittestress en wateroverlast", schrijft Dijkstra in het voorstel dat de gemeenteraad donderdagavond aannam. "Dit effect wordt versterkt door verstening van de leefomgeving."

Ze wil daar iets aan doen en de raad met haar. "Onderzoek heeft uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid", is daarvoor een bijkomende reden. 

De verstening vindt vooral plaats op particulier terrein. "Het is daarom noodzaak om inwoners en bedrijven op een creatieve manier te verleiden tot het omzetten van steen naar groen", aldus de gemeenteraad.

De timing van het voorstel is in de ogen van John Smits (VVD) 'wel een beetje symboliek'. "Het is jammer dat men er nu pas mee komt. Het is net een half jaartje voor de verkiezingen, een maand geleden dat het NK gesloten is, het start pas weer in maart/april. Het is in mijn beleving een beetje voor de bühne." Wel ondersteunt hij het idee en daarmee de motie van de coalitiepartijen: "Laten we eraan beginnen."

Roel Withaar (Gemeentebelangen) ziet nog wel wat beren op de weg. "Er moet één ding niet vergeten worden, u gaat zich bemoeien met particulier eigendom en ook het industrieterrein wordt genoemd. Een ondernemer op het industrieterrein heeft belang bij veel ruimte voor parkeren en het gemakkelijk transporteren van zijn goederen met vrachtwagens, aanhangwagens, vorkheftrucks en dat soort apparatuur", legt hij uit. 

Dus dat de gemeente zich nu gaat mengen in persoonlijke of bedrijfsmatige eigendom, vindt hij 'ergens wel lastig'. "Maar het is de moeite waard om het te proberen", aldus Withaar.

Rudi van Zandwijk (CDA) spreekt van een 'prima initiatief'. "Laten we het vooral doen en laten we onze inwoners stimuleren die tegels eruit te wippen en meer groen in de omgeving te krijgen."

Het college kan het voortouw nemen, vindt Bastiaan Tamminga (BGZ). Hij noemt het plan 'mooi en ludiek' en een 'positieve prikkel richting inwoners'. "Wij zijn voor ambitieuze voorstellen en stellen voor dat het college een goed voorbeeld gaat geven: als eerste een tegel uit hun tuin wippen en daarvoor een plant terugplaatsen. Voor inwoners zou een kleine prikkel er eentje kunnen zijn in de vorm van een subsidie voor een tegel, bijvoorbeeld een plant."

Wethouder Maarten Slingerland noemt het plan 'een uitwerking van speerpunten die wij met elkaar vastgesteld hebben'. "Wat ons betreft doen we daar gewoon aan mee." Maar als het om een voorbeeld geven gaat, is misschien de gemeenteraad misschien wel eerst aan zet, als het aan hem ligt. "Want dat zijn er toch 19 in plaats van 4. Laten we er met elkaar zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan geven", roept hij op.

Het NK Tegelwippen gaat op 30 maart 2022 weer van start.