Marc Ooms: 'Als kleine gemeente doen we het best goed'.
Marc Ooms: 'Als kleine gemeente doen we het best goed'. Erik Driessen

Raadsleden blikken terug (10): Marc Ooms,
"Komende periode cruciaal voor de gemeente"

(door Erik Driessen)

ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht. Op 16 maart gaat Nederland naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. De Stadskoerier interviewt in de aanloop alle raadsleden in Zwartewaterland. Vandaag deel 10: Marc Ooms (ChristenUnie, Hasselt).

“De komende vier jaar zijn misschien wel cruciaal voor de toekomst van Zwartewaterland. We moeten belangrijke keuzes maken op woongebied, de energietransitie gaat een volgende fase in en tegelijk willen we ons landschap behouden”, zegt Ooms, in de wetenschap dat hij zelf weer gaat meebeslissen. 

De Hasselter staat op plek drie op de kieslijst van de ChristenUnie en lijkt zeker van een plek in de nieuwe gemeenteraad. Hij heeft er de afgelopen zomer even over nagedacht of hij verder wilde, maar was er eigenlijk snel uit. “Ik voel me echt verbonden met Zwartewaterland en mijn woonplaats Hasselt. Dan wil je een rol van betekenis spelen in de sameleving. Dan kun je vrijwilliger bij pakweg de voetbalvereniging worden, maar de rol van gemeenteraadslid past beter bij mij”, zegt Ooms, die bijna zeven jaar geleden instroomde.

De afgelopen vier jaar noemt hij ‘bijzonder’. “Vooral omdat het halverwege leek dat de raad in twee kampen uiteenspatte: coalitie tegenover oppositie. Uiteindelijk zijn we wat mij betreft toch weer bij elkaar gekomen en opereren we nu als één raad. Onze nieuwe manier van vergaderen draagt daar ook aan bij. Ik ben blij dat de harmonie weer terug is. Dat past wat mij betreft ook goed bij de ChristenUnie. Wij willen graag verbinden.”

En dat valt in deze tijd niet altijd mee, weet Ooms. Zowel binnen als buiten de gemeenteraad is het soms onrustig. Niet alleen lokale thema’s spelen mee, ook het veel overheersende coronavirus. “Ik denk dat de polarisatie in Zwartewaterland minder groot is dan elders, maar het is er wel. Wij zijn nuchter en de kracht van het noaberschap is hier nog groot. Toch moeten we ook als gemeenteraad zoeken naar verbinding, al is dat in deze online tijd best lastig.”

Schepping

Dat laatste woord gaat ook op voor de energietransitie. Er moet veel gebeuren de komende jaren door overheid, inwoners en ondernemers. Toch ziet en hoort Ooms dat inwoners de noodzaak wel inzien. “Laten we wel zijn: je kunt ook niet meer om de problemen heen. Voor de ChristenUnie betekent duurzaamheid ook zuinig zijn op de schepping. Ondanks dat grote stappen nodig zijn, gaat het ook om de kleine. Zo’n NK tegelwippen waaraan we mee gaan doen is een goed voorbeeld.”

Ooms kijkt ondanks de bijzondere raadsperiode met tevredenheid naar de behaalde resultaten. “Die variëren van veel nieuwe fietspaden tot een gezonde financiële positie. Dat laatste kan lang niet elke gemeente zeggen. Ook kijk ik met een goed gevoel naar het sociaal terrein, wat voor de ChristenUnie ook altijd een belangrijk onderwerp is. Daar hebben we echt grip op gekregen.”

De Hasselter kijkt tijdens het gesprek in het gemeentehuis om zich heen. "Hier gebeurt veel…”, verduidelijkt hij zijn kijkrondje. "Naast alle grote onderwerpen gaat ook de dagelijkse praktijk gewoon door: paspoorten uitgeven, jeugdzorg, noem maar op. Als relatief kleine gemeente met een relatief klein ambtenarenapparaat doen we het stiekem best goed.”