Epke met hond Sam aan de wandel: ''Met de jaarwisseling altijd bang''
Epke met hond Sam aan de wandel: ''Met de jaarwisseling altijd bang'' Foto: Leo Polhuijs

"Vuurwerkverbod is een goede zaak, maar wel jammer dat er geen siervuurwerk is te zien"

(door Leo Polhuijs)

ZWARTEWATERLAND - De regering heeft voor de komende jaarwisseling een vuurwerkverbod afgekondigd. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers belanden in het ziekenhuis, zodat de toch al overbelaste zorg wordt ontzien. Alleen kindervuurwerk mag nog worden afgestoken. De Stadskoerier ging de straat op en vroeg een willekeurig aantal inwoners van Hasselt wat hun mening is.

De heer Koopman snapt wel waarom het verbod is ingesteld. "Een goede zaak, als je kijkt naar het stijgend aantal coronabesmettingen op dit moment en het aantal ziekenhuisopnames dat daarmee gepaard gaat. Dat neemt niet weg dat het jammer is dat er geen vuurwerk kan worden afgestoken. Ik knal zelf ook altijd wel een beetje, maar dit jaar dus niet." Een buurman die niet met de naam in de krant wil, heeft 'geen uitgesproken mening' maar vindt het verbod een verstandige zaak. "Nee, ik steek zelf niks af. Dat was vroeger trouwens wel anders..."

Het echtpaar Muskee vindt siervuurwerk wel mooi. "Wel jammer dat dat er de komende jaarwisseling niet bij is. Siervuurwerk zorgt altijd voor een mooi spektakel in de lucht. Maar we snappen wel dat er iets moet gebeuren. Elk jaar weer zijn er ongelukken en gedoe met mensen die teveel drank op hebben en gekke dingen gaan doen. Dat kunnen ze er in de ziekenhuizen nu niet bij hebben." De Muskees besteden dit jaar geen geld aan vuurwerk. "Hebben we vroeger wel gedaan, toen de kinderen klein waren. Maar die zijn al lang de deur uit. De laatste jaren genieten we daarom maar van vuurwerk van anderen, ha ha."

Ellende

Buurvrouw Jenny is ook voor een verbod. "Ik werk zelf in de zorg en weet wat voor een ellende vuurwerk kan veroorzaken aan ogen, oren of handen..., vooral illegaal spul is gevaarlijk. Wij kochten vroeger wel eens wat maar tegenwoordig niet meer. Siervuurwerk is natuurlijk wel mooi. Misschien is het een goede zaak als vuurwerk op een centrale plek in de gemeente wordt afgestoken, zodat er controle is." Mevrouw Dijkerman is het eens met de stellingname van de regering. "We moeten voorkomen dat er mensen in het ziekenhuis belanden. Ik hoop maar dat er niet weer rellen plaatsvinden vanwege het vuurwerkverbod. En ik hoop dat mensen respect tonen voor de hulpverleners zoals ambulancepersoneel of politiemensen. Want dat respect is vaak ver te zoeken." Een jonge Hasseltse die niet met naam en toenaam in de krant wil, vertelt dat ook zij wel wat ziet in het gecontroleerd afsteken van vuurwerk op een centrale plaats. "Dan heb je toch nog vuurwerk met Oud en Nieuw. Het is toch een traditie, die van mij mag blijven. Maar zwaar vuurwerk, zoals die bommen, zouden verboden moeten worden." Een buurvrouw sluit zich bij haar woorden aan. "Het is een mooie traditie, maar dit jaar moeten we maar even overslaan." Epke is met hond Sam aan de wandel en hij vertelt dat het dier met Oud en Nieuw erg bang is. "Vooral voor hat carbidschieten. Ik woon aan de rand van Hasselt en als er dan carbid wordt geschoten in de weilanden, heeft Sam de neiging om er op af te gaan. Gelukkig houden de carbidschieters  wel rekening met de hond. De jaarwisseling is niet leuk voor Sam, die onder de bank kruipt als hij knallen hoort. We hopen altijd maar dat het weer gauw voorbij is."

Het is een mooie traditie, maar dit jaar moeten we maar even overslaan