Afbeelding
Beeld: Ain Vares

Je hebt het... of je hebt het niet (Column door Cees van Beek)

Op straat vragen wij vaak met welke levensbelangrijke vraag mensen bezig zijn. Wij horen dan dat zij zoeken naar geluk. Geluk door partner, kinderen, bedrijf, geld, goede baan, verdienen, huishouden, studie, vrienden, door Yoga, door kerkgang, door vrijwilligerswerk, feesten, sport, Zen, werk, door Bijbellezen. Daar leven zij voor!

Vandaag stel ik jou de vraag: “Waar leef je voor?” Voor al die dingen? En lukt het dan? Is het niet vaak zo dat als je denkt dat je het gevonden hebt, het als droog zand tussen je vingers doorglipt? Je ervaart het even maar voor de zoveelste keer is het weer weg. Toch moet het er zijn, iets hogers dan al dat aardse, iets blijvenders dan dat tijdelijke, iets onzichtbaars. Er is een diepe hunkering, een heimwee naar dat mooie dat je bent kwijtgeraakt. Het eeuwige… ja, dat moet zijn! Hèt echte leven!

Een oude discipel van Jezus, Johannes, schreef erover. Hij zei over dat leven dat je zoekt, het volgende: “Wie de Zoon heeft, heeft het leven; wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet!” Dat echte eeuwige leven is dus in Gods Zoon, in Jezus. Johannes is hier erg radicaal. Het is òf het één, òf het andere! Er is geen 3de mogelijkheid!
Misschien denk je wel: “Hoe krijg ik dan dat leven?” want ik blijf zo leeg van binnen met alles wat ik doe en laat. Ik probeer van alles om mijzelf te veranderen maar ik blijf zo vast zitten aan slechte gewoontes die ik eigenlijk niet wil maar wèl doe. Om maar niet te spreken over mijn geweten en de angst voor de dood. Dat sjouw ik mee, elke dag weer… zo vermoeiend! “Hoe kom ik daar vanaf en krijg ik dat eeuwige leven?”

Dat is niet zo moeilijk hoor. Jezus klopt en roept al aan de deur van je leven: “Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik bij hem binnenkomen en de maaltijd met hem gebruiken, en hij met Mij”. Dus heel eenvoudig als een kind geloven dat het waar is wat Hij zegt! Dan ontvang je het. Ontelbaren gingen je voor. Zij geloofden in Jezus en kwamen eindelijk thuis op hun eeuwige bestemming. Zij ontvingen die vrede met God, diepe innerlijke rust en een ongekende vreugde. Dat sjouwen met hun eigen levenspak werd omgewisseld voor het leven met Jezus en Zijn overvloed. De gelukkigste mensen op aarde met nieuwe verlangens, op weg naar God. 

Als jij dat ook wilt, weet dan dat Jezus al zolang op je wacht. Hij wil het geven voor niets, uit genade. Daarom mag je komen zoals je bent, wat je ook op je kerfstok hebt en waar je ook vandaan komt. Hij houdt van je en roept: “Doe open!” Als je dat gelooft… dan komt Hij binnen!

Evangelist Cees van Beek uit Genemuiden van de Stichting "Levend En Stromend Water”

Als het je niet lukt of je hebt vragen, kom gerust langs op de weekmarkt in Genemuiden. Of mail mij op levendenstromendwater@gmail.com. Of bel of app op 06-51046981. Beeld met toestemming van Ain Vares