College wist niet van ontgassen Zwartewater

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Dat schepen ook op een stukje tussen Genemuiden en Zwartsluis mogen ontgassen, was bij het college niet bekend. Dat schrijft het college van B&W in antwoord op vragen van Margreet Bosma (CDA), die schrok van de mogelijkheid.

Ze stelde vragen naar aanleiding van een artikel in deze krant, waarin stond dat ontgassen ook op een klein deel van het Zwartewater mag. "Het college was zich niet bewust van de mogelijkheid van ontgassen tussen Zwartsluis en Genemuiden", reageert het college.

Het college deelt de mening van Bosma dat dit een 'ongewenste situatie' is. "In 2017 is door een aantal Europese landen besloten dat varend ontgassen niet meer mag. Naast Nederland, hebben ook Duitsland, België, Luxemburg, Zwitsertand en delen van Frankrijk dit verbod ingesteld. Dit verbod is opgenomen in het CDNI-verdrag. In dit verdrag is opgenomen dat alle landen het verdrag moeten ratificeren. Zes maanden na ratificatie door de laatste verdragsstaat kan dit verbod in werking treden", legt het college uit, dat het ontgassen zelf niet kan verbieden. 

"Een plaatselijk verbod is niet mogelijk, omdat het Zwartewater in beheer is van Rijkswaterstaat", schrijft het college. "Het valt dus niet onder onze jurisdictie. Rijkswaterstaat zat op alle wateren in één keer een verbod instellen."

Dat kan na de ratificatie van het verdrag door de CCR-lidstaten. "De verwachting is dat het ten minste tot begin 2023 duurt voordat dit is gebeurd. Als alle ratificaties zijn afgerond zal over worden gegaan tot implementatie", aldus het college.