Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Straatgeheimen (7): Winkelstraat luistert naar de naam van tapijtpionier

Erik Driessen gaat in ‘straatgeheimen’ op zoek naar de oorsprong van straatnamen in Zwartewaterland. In aflevering 7 de Klaas Fuitestraat in Genemuiden waar Zwartewaterlanders voor hun dagelijkse boodschappen tegenwoordig kunnen kiezen uit drie supermarkten en een gevarieerd winkelaanbod. De straat is vernoemd naar een pionier van de Genemuider tapijtindustrie.

De recente geschiedenis van Genemuiden is rijkelijk gevuld met mannen die luisteren naar de naam Klaas Fuite. Een daarvan richt in 1875 een bedrijf op dat uitgroeit tot een gerenommeerde naam in de ´cocosindustrie´. Deze Fuite staat nog als veehouder te boek, maar daarnaast bezit hij een aantal biezenvelden. Zoals zoveel Genemuidenaren is hij actief in de biezen matten.

Zijn zoon, alweer een Klaas en uiteindelijk de naamgever van de huidige winkelstraat, zet later grote stappen. Hij brengt de machine naar Genemuiden. Fuite koopt in 1924 een aantal machines van een textielbedrijf in Kloostertille. Die bouwt hij om voor de productie van cocoslopers en ruigematten. Tot die tijd worden die nog louter handmatig gemaakt door vele Genemuider handen. Met de weefmachine van Fuite gaat het proces ineens veel sneller. Ook is de productie van cocostapijt nu ingezet.
Onder leiding van de volgende generatie Fuite, het zal niemand meer verbazen dat ook die luistert naar de naam Klaas, breidt het bedrijf verder uit. Dat doet deze Fuite samen met zijn zwager Visscher. Vlak na de Tweede Wereldoorlog heeft het bedrijf tachtig medewerkers in Genemuiden en kiest het voor uitbreiding in Steenwijk. Daar trekt Cocosfabriek Fuite eerst in het voormalige pand van de werkverschaffing en later in een nieuw pand.

De opening van het bedrijf gebeurt in 1950 niet met stille trom. Het wat zieltogende Steenwijk is blij met de nieuwe onderneming die op slag de grootste werkgever van de Vestingstad is. Bij de opening zijn buiten de burgemeester veel notabelen waaronder de commissaris van de Koningin aanwezig. ´s Avonds treedt onder meer de bekende zanger Max van Praag op, de vader van televisiepresentator Chiel en Journaal-verslaggeefster Marga.

Een jaar later splitsen Fuite en Visscher de bedrijfsactiviteiten. Fuite kiest voor de cocosfabriek in Genemuiden en de familie Visscher (vader en twee zonen) gaan onder de naam Nobelcoverder in Steenwijk. Dat blijft jarenlang de grootste werkgever van Steenwijk, maar vanaf de late jaren zestig gaat het minder met het bedrijf. Later trekt Heuga Tapijt in het complex. Als dat ook weinig florissante resultaten kan overleggen, krijgt de Genemuider geschiedenis in Steenwijk een vervolg. Betap is het volgende bedrijf dat zich in het industriepand vestigt. Met succes ook.

Ondertussen heeft Betap de vestigingen alweer jarenlang gecentraliseerd in Genemuiden en is op het voormalige terrein in Steenwijk een woonwijk ontstaan. Wie weet doen de bewoners af en toe inkopen aan de Klaas Fuitestraat in Genemuiden.