Motie voor woningbouw voormalige scheepswerf

(vervolg van de voorpagina)

“Nee heb je, ja kun je krijgen”, zegt Bastiaan Tamminga van BGZ over de motie. “We luisteren naar de inwoners, want daar staat BGZ voor. Als je de reacties over de plannen bij Bodewes leest en beluistert, dan weet je: Er is grote behoefte aan woningen die een woonbestemming hebben.”

En het kan ook, weet hij. “De ontwikkelaar, HMO, zegt: we kunnen woningen maken, maar houd rekening met een duurder segment. Er komt wel doorstroming. Er is visueel een heel mooi plan uitgewerkt. De bestemming maakt HMO uiteindelijk ook niet zoveel uit.” 

Woningen hebben op dit veel meer toegevoegde waarde dan recreatiewoningen, vindt Tamminga. “We moeten als gemeente meebewegen met wat er buiten gebeurt en anticiperen op waar de behoefte ligt.”

Dat vindt ook CDA-raadslid Martijn Riezebosch. “Het ontwerpbestemmingsplan is voorgelegd in 2018, daarna hebben we hier niks meer van gehoord. Tot nu. Dus we dienen de motie nu in, de kaarten liggen op de woningmarkt gewoon anders dan in april 2018.”
Met het plan zelf is weinig mis, benadrukt hij. “Het is een mooi plan en het past mooi in het landschap. Alleen de bestemming is verkeerd. En natuurlijk, Om de Weede is ook bouwlocatie, maar daar kan niet zo snel gebouwd worden als dat er verkocht wordt.”

Daarnaast ligt er ook een kans voor de woonaanjager, merkt het raadslid op. “We hebben met z’n allen gezegd: we willen de woningmarkt aanjagen. Nou, dit willen we. Wij zijn er toch voor de belangen van onze inwoners? Dit past hier. Want de gemiddelde inwoner heeft niks aan een vakantiewoning in Hasselt.”
John Smits wil zijn mederaadsleden 'wakker maken'. "Je kunt niet zeggen: er moet perse wat anders. We moeten rekening houden met belangen van iedereen, dus ook van de omwonenden, de eigenaar en de ontwikkelaar", merkt hij op. "Maar we moeten wel kijken wat er mogelijk is, die mogelijkheid heb je nu nog."

Want het oorspronkelijke plan gaat al tien jaar terug, merkt hij op. "Je mag toch veronderstellen dat er in die tien jaar wat veranderd is. Dus moet je nu toch eens gaan kijken of je toen de juiste keuze gemaakt hebt."