BGZ, CDA en VVD willen aircleaners

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – Aircleaners op scholen in Staphorst trekken inmiddels landelijk de aandacht van media en politiek. “Het plaatsen van de apparaten heeft heel goed uitgepakt”, merkt BGZ-raadslid Eelko Felix donderdagavond op tijdens de raadsvergadering. Hij vraagt zich af, mede namens CDA en VVD, of de apparaten ook in Zwartewaterland in scholen gebruikt kunnen worden.

“Ventilatie is van groot belang”, zegt Felix. En dat beaamt wethouder Maarten Slingerland. Hij meldt inmiddels ‘constructief in gesprek’ te zijn met de gemeente Staphorst. Wel benadrukt de wethouder dat er nog onderzoeken lopen naar de werkzaamheid. “Men verwacht in februari de eerste cijfers te kunnen publiceren. En de gemeente Staphorst informeert ons direct als de resultaten bekend zijn.”

Mochten de resultaten veelbelovend zijn, dan wil Slingerland de aircleaners voorleggen in het periodieke overleg met de scholen. Want in de meeste gevallen zijn schoolbesturen in Zwartewaterland eigenaren van schoolgebouwen en daarmee ook verantwoordelijk voor het binnenklimaat. “Maar we zijn periodiek met hen in gesprek", zegt Slingerland. "En als de cijfers van de onderzoeken bekend zijn, kunnen we dat ook bij ons periodieke overleg betekenen. En krijgt dat een collectief vervolg, dan zullen wij onze rol pakken.”