Afbeelding
Noa Blei

Tolkien

(door Jan Blei)

Het zal ergens rond m’n diensttijd zijn geweest, dat ik voor het eerst in aanraking kwam met het werk van Tolkien: The Lord Of The Rings. Prisma pockets in drie deeltjes. Gekocht bij onze plaatselijke boekelier: Derk Driesen.

M’n vakantie werkzaamheden op Texel had ik netjes afgerond, en tot januari ‘76 trok ik gulzig van de bijstand. Dat leverde voldoende centjes op om wat literaire inkopen te doen. In januari diende ik me te melden bij het leger, dienstplicht gold nog volop. 

BRES was m’n lijfblad, Ajax m’n club, Hubert Lampo mijn schrijver, en paranormale- en religieuze ervaringen een bron van inspiratie. Lao Tse, Kahlil Gibran, I Tjing, Edda, Bijbel, Carl Gustav Jung, de Amerikaanse indianen; ik verslond het allemaal met huid en haar en was onbedaarlijk gelukkig met al dat leesvoer.

Ik ben grootgegroeid in een liberaal Christelijk gezin, maar had snel in de smiezen dat de wereld groter was dan ons alledaagse gedachtengoed. Gelukkig kon alles bij ons thuis; ma stimuleerde het lezen, was zelf getuige van een aantal UFO ervaringen, en had opvallende paranormale trekjes die ik nog altijd niet weet te verklaren. 

Ooit sloeg ze aan het eind van de vd Meulenstraat linksaf, in plaats van rechts, om naar het centrum van Zwartsluis te gaan. Volstrekt niet logisch. Een zeldzame ingeving, die het leven van een in de gracht gevallen kind het leven heeft gered. Ik bedoel maar. 

Pa was stabiel zwijgzaam, liefdevol, en non verbaal ondersteunend, ideale vader voor mijn opgroeiend gemoed. Eén keer een schopje onder mijn kont gehad, op aandringen van moeders, omdat ik te laat -en beneveld- thuis kwam.

Van ma ontving ik nieuwsgierigheid, en liefde voor het schrijven. Ma was een creatieve duizendpoot, die zich afvroeg hoe het universum in elkaar stak, maar nooit support van haar ouders ontving om door te leren. Ze moest werken bij ‘de boer’.

: afrekenen bij Derk Driesen. Nooit vergeten: iedere keer dat ik de boekhandel binnenliep, presteerde vrouw Driesen het om naar me toe te komen, en te vragen of ze me ergens mee kon helpen. Nou nee, ik was niet help-baar, en zocht m’n eigen weg. 

las ik voor het eerst in de trein, op weg naar legerplaats Ede/Wageningen. ‘Lord Of The Rings’: tweede Bijbel. Geen werk heeft mijn kijk op het leven méér beinvloed dan dat van Tolkien. 

De man heeft lagen in mijn gemoed beroerd waarvan ik nauwelijks wist dat ik ze bezat. De kinderen zijn grootgegroeid met Tolkien.

De moviezz zijn ontelbaar vaak begluurd, en uitgegroeid tot verhalen met een bijna religieuze dimensie. December is nog altijd Tolkienmaand, met als ultieme afsluiter ‘Into The West’, van Annie Lennox. 

Zal m'n hele leven zo blijven!
Subiet!