Damwanden in het Zwarte Water om luwtezones aan te leggen

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het Zwarte Water wordt op bepaalde stukken de komende jaren voorzien van damwanden. Rijkswaterstaat heeft daarvoor een plan gemaakt, dat voorzover nu bekend op 10 januari ter inzage gelegd wordt. Het plan is in handen van deze krant.

De damwanden steken bij gemiddeld peil een halve meter boven het water uit, schrijft Rijkswaterstaat in het plan. "Bij hogere peilen kan de damwand slecht zichtbaar zijn. Ongeveer 1 procent van de tijd staat de damwand onder water en circa 5 procent van de tijd steekt er minder dan 20 centimeter boven het water uit."

Het toepassen van damwanden (staal, hout, kunststof) en vooroevers (breuksteen) is volgens Rijkswaterstaat 'zeer gunstig om gewenste luwtezones te laten ontstaan'. "Vanuit ecologisch perspectief biedt deze optie het beste perspectief omdat hierdoor een zone ontstaat met rustig/luw water waar waterplanten de kans krijgen om te groeien en vissen kunnen paaien."
Tussen de wal en de damwanden moet zo een luwtezone ontstaan. Daar is sportvisserij en recreatievaart niet toegestaan. "Deze gebieden zullen worden afgesloten (bijvoorbeeld met palen met een drijvende balk ertussen)", kondigt de organisatie aan. Er is wel overleg met hengelsportverenigingen geweest en daarom komen er geen damwanden in de buurt van aangelegde visplekken. "De vislocaties van de hengelsporters zijn meegenomen in de voorwaarden voor de locatiekeuze."

Lees verder op pagina 3