Een sfeervol plaatje van de Oliebollenloop voor corona.
Een sfeervol plaatje van de Oliebollenloop voor corona. Foto: Aangeleverd

Oliebollenloop Hasselt ook dit jaar virtueel evenement

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - De Oliebollenloop in Hasselt wordt ook dit jaar niet op de reguliere manier opgezet. Vanwege de coronamaatregelen heeft Trainingsgroep Het Zwartewater besloten ook dit jaar te kiezen voor een virtueel hardloopevenement. De Oliebollenloop stond gepland voor 31 december.

Na de virtuele Oliebollenloop van vorig jaar zag de organisatie hoopvol uit naar een echte Oliebollenloop in 2021. “Alle voorbereidingen waren rond, mede dankzij de hulp van de gemeente Zwartewaterland. De verlenging van de coronamaatregelen heeft hier echter deels een streep doorgezet, waardoor het ons als organisatie niet gaat lukken om de loopwedstrijd op een veilige manier te organiseren voor zoveel mensen tegelijk”, zo laat de organisatie weten. Toch wil de organisatie graag het jaar graag sportief afsluiten. Daarom wordt er wederom gekozen voor de virtueel hardloopevenement. Een virtuele Oliebollenloop over 4 Engelse Mijlen.

Verantwoordelijkheid

Op maandag geeft Daan van der Lingen namens de organisatie nadere uitleg. “We hebben enige tijd geleden al het besluit genomen dat we de Oliebollenloop niet op de reguliere manier konden organiseren. De overheid had aangegeven dat je niet meer met zoveel mensen mocht sporten en publiek was ook niet toegestaan. En de Veldschuur had geen vrijwilligers beschikbaar", aldus Van der Lingen. 

"Iedereen op 1,5 meter van elkaar, geen prijsuitreiking en te grote groepsgrote. Ook was er geen ruimte beschikbaar voor de lopers om zich om te kleden en waren er geen toiletten beschikbaar. Op deze manier kun je geen loop organiseren. Dat was niet te verantwoorden. Zo verstandig moet je zijn. Je hebt een vergunning en dat vraagt ook om een bepaalde verantwoordelijkheid." 

Op deze manier kun je geen loop organiseren. Dat was niet te verantwoorden.

Weer virtuele loop 

Toch wilde Trainingsgroep Het Zwartewater wat doen. Vorig jaar werd de Oliebollenloop op virtuele wijze gehouden. Dat gebeurde vervolgens ook met de Koningsloop. “Dat werkte prima. Daarom hebben we besloten om dat weer te gaan doen”, aldus Van der Lingen.

De organisatie is onlangs verschillende keren benaderd door mensen die vroegen of ze de route ook mogen wandelen. “Natuurlijk mag dat, waarom niet? Het is een openbare weg. Als mensen zich inschrijven en gaan wandelen, dan krijgen ook zij een medaille", aldus Van der Lingen. 

Lopers kunnen zich tot en met 24 december aanmelden via https://inschrijven.nl/form/2021122500779-nl en vervolgens kunnen zij vanaf 25 december tot en met 31 december op een zelf uitgekozen tijdstip de Oliebollenloop gaan doen. Het parcours staat op www.oliebollenloophasselt.nl.

Hazelaar

Ook dit keer kunnen deelnemers na afloop van de loop een herinnering ophalen en een zak oliebollen kopen met 25 procent korting bij Bakkerij Blom, de hoofdsponsor van het evenement. Ook ontvangt elke loper ook een bidon van Bakkerij Blom. Daarnaast is er dit jaar voor alle deelnemers een hazelaarboompje, mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer. Staatbosbeheer nam zelf het initiatief en daar is de organisatie zeer content mee. Ook omdat de hazelaar past bij Hasselt.

Voor de hazelaar verwijst de organisatie naar de bevestigingsmail die deelnemers zullen ontvangen. Het afhalen van de herinnering en de oliebollen is mogelijk van 28 tot en met 31 december onder vermelding van het startnummer.

Startboog

Trainingsgroep Het Zwartewater heeft sinds kort een eigen finishboog. Een investering van zo'n 2.000 euro. "Maar je kunt hiermee meer voor sponsors betekenen. Daarnaast hoef je bij eigen evenement geen finishboog meer te huren en je kunt ook verhuren", aldus Van der Lingen. 

"We wilden graag een eigen finishboog met een eigen logo en eigen sponsors erop. Het bestuur zag het zitten. Met klitterband kun je de namen van sponsors erop doen en ook heel gemakkelijk wisselen. Daarnaast is het ook mogelijk om bovenin de boog een wit zeil te hangen. Ook daar kun je sponsoruitingen op plakken.” 

De nieuwe boog is voorlopig nog niet te zien. "We hadden de finishboog graag bij de Oliebollenloop willen gebruiken, maar dat gaan we nu uiteraard niet doen. Dat komt volgend jaar wel”, besluit Van der Lingen.