De gemeente is vanaf nu verantwoordelijk voor inburgering

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – Gemeenten zijn vanaf nu verantwoordelijk voor inburgeren en inburgeraars. Dat is het gevolg van de nieuwe Wet Inburgering, die per 1 januari inging. “We zorgen voor snelheid en kwaliteit”, kondigt wethouder Gerrit Knol aan in een video voor raadsleden.

In de oude situatie was de inburgeraar zelf verantwoordelijk voor zijn inburgering, legt Knol uit. “Dat betekent ook dat de leerroute en de participatie onafhankelijk van elkaar georganiseerd zijn. Daar moet meer regie op komen en dat beoogt de nieuwe wet.”

Doel is dat de inburgeraar volwaardig en zo snel mogelijk meedoet in de samenleving. Daarover gaat de gemeente de regie voeren. Die zorgt voor de inkoop en het aanbieden van ‘duale trajecten’. Dat wil de gemeente vanaf de start doen.

Afgelopen augustus is Suzan Hosseini gestart als regievoerder statushouders. “Ik begeleid doelgroep-statushouders tijdens hun inburgeringsproces”, legt ze uit wat dat betekent. “Ik reis met de statushouders langs alle stations van het inburgeringsproces.”

De gemeente is een heel traject ingegaan om de taken op het gebied van inburgering over te nemen, schrijft Knol in een brief aan de gemeenteraad. Er is onder andere een expertpool opgezet met inburgeraars die in het verleden of in het heden de inburgering hebben doorlopen om ervaringen en belevingen van hen op te halen. “Ook hebben we werkprocessen opgesteld in het kader van de Brede intake."

Lees verder in De Stadskoerier Extra