Vuurwerk in Genemuiden.
Vuurwerk in Genemuiden. Foto: Enrico Kolk

Geen incidenten met oud en nieuw: 'Een rustige jaarwisseling'

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het was een rustige jaarwisseling. Dat zegt wijkagent Jochem Schreurs. "We hebben eigenlijk het meeste last gehad van de aanloopfase."

In de aanloop naar oud en nieuw werd er op verschillende plekken al vuurwerk afgestoken en met carbid geschoten. "Dat is wel frustrerend voor sommige mensen", merkt de agent op, die meldt dat daar verschillende keren melding van gemaakt werd.

Ook tijdens en na de jaarwisseling deden mensen melding, veelal van vuurwerkoverlast. Dit jaar gold, net als vorig jaar, een vuurwerkverbod. Door de politie zijn er overigens geen bekeuringen uitgedeeld vanwege dat verbod. "Het was ook niet onze intentie om daar kort op te gaan zitten", zegt Schreurs.

Vlak na middernacht werd er ook met carbid geschoten. "Maar dat mocht toen wel", legt hij uit. "En Zwartewaterland heeft geen aangewezen gebieden voor het schieten met carbid, dus in principe mag je dat overal doen, als het maar geen gevaar oplevert. Dat gaat over het algemeen wel goed." Ook overdag, toen het carbidschieten eveneens was toegestaan, werd van die gelegenheid ruim gebruikgemaakt. Dat zorgde niet voor incidenten. "Ik denk dat er wel meer geschoten wordt, omdat er anders ook niks te doen is", zegt de agent. "En ik denk dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt en zuinig is op de tradities die er zijn. Daarom is het melkbusschieten goed verlopen. We zijn daarover ook in gesprek gegaan met de jongeren."

In het verleden verliepen de jaarwisselingen nog weleens onrustig, volgens Schreurs. "Maar de afgelopen jaren is het eigenlijk meestal wel rustig. Zo hoort het ook, dus dit is prima. Het was echt een weekend, alleen zag je nu af en toe een vuurtonnetje. En mensen bleven nu misschien wat langer op straat hangen, maar we hebben verder ook geen grote feesten gezien. Ik denk dat iedereen wel een beetje rekening houdt met corona."
Wel kreeg de politie een melding van een mishandeling in Zwartsluis. "Dat is nog in onderzoek en het is ook de enige melding die we gehad hebben. En ik heb verder ook (nog) niks gehoord over vernielingen."