Ron Meulenkamp tijdens de Genemuiden Open in 2020.
Ron Meulenkamp tijdens de Genemuiden Open in 2020. Foto: Jos Groen Fotografie

Wederom geen dart-
spektakel in Genemuiden

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Normaal gesproken kunnen dartliefhebbers in Genemuiden begin januari genieten van verschillende Nederlandse darttoppers bij het Heutink & Heij Genemuiden Open, maar uiteraard gaat het toernooi vanwege de coronamaatregelen niet door. Dartsclub Genemuiden had echter al veel eerder een streep door het evenement gezet.

Lees verder in De Stadskoerier Extra

Jarenlang was het genieten geblazen in De Rank. Dankzij de contacten van Eric Eenkhoorn kwamen toppers als Jan Dekker, Christian Kist, Vincent Kamphuis, Ron Meulenkamp en Dirk van Duijvenbode te zien in Genemuiden. Begin januari 2020 werd de vijfde editie gehouden en was Ron Meulenkamp de aansprekende winnaar.

Daarna kwam al snel de corona onder ons en dat had grote gevolgen voor het darttoernooi. In 2021 kon het toernooi niet worden georganiseerd vanwege de strenge coronamaatregelen. Ook dit jaar dus geen darttoernooi in Genemuiden.

“We hebben dat begin oktober vorig jaar al besloten”, zegt Herwin Oostwoud van Dartsclub Genemuiden.” In coronatijd vond Dartsclub Genemuiden het niet verstandig om zo’n groot evenement te organiseren. 

De laatste editie in 2020 trok een record aantal deelnemers. Op de vrijdag waren er 58 koppels. Een dag later deden maar liefst 88 darters mee aan het singletoernooi. Dat zorgde voor een bomvolle ruimte.

"Je hebt te maken met een grote aanvoer van buitenaf. En de ruimte is beperkt bij ons voor zo’n groot evenement. Toen hebben we besloten om het niet te doen. Natuurlijk is het een fantastisch evenement, maar je zit ook met je voorbereidingstijd en er zit veel werk om zo’n groot evenement te organiseren.” Daarom hakte Dartsclub Genemuiden al in oktober 2021 de knoop door en ging er streep door het evenement. 

Eric Eenkhoorn vervulde jarenlang een belangrijke rol in de organisatie. Vorig jaar liet hij in een interview met De Stadskoerier weten dat hij zich langzaam wilde terugtrekken uit de organisatie.

“Ik wil die verantwoordelijkheid niet meer. Er gaat hartstikke veel tijd inzitten. Vanaf de Biestemerk was ik ermee bezig. Het is de bedoeling dat Herwin Oostwoud de kar gaat trekken”, vertelde hij in januari vorig jaar tegen De Stadskoerier. 

“Maar door corona is Oostwoud nog niet aan organiseren toegekomen. "Het stokje is nog niet overgegaan. Daar zijn we nog niet aan toegekomen”, lacht Oostwoud. Hij is blij dat de leden zich eerder dit jaar wel hebben kunnen vermaken met darten. "We hebben de voorkeur gegeven aan onze leden. We wilden wel iets organiseren. Er is gewoon competitie gegooid zo lang als het kon."

Oostwoud is niet bang voor de toekomst van Genemuiden Open. “Hoe nu verder? Tsja, dat is lastig. Uiteraard hopen we dat het weer terugkomt, maar het ligt er natuurlijk wel aan hoe onze regering erin staat en hoe het coronavirus zich ontwikkeld. Maar het komt allemaal wel goed. De draaiboeken liggen klaar. We kunnen dit toernooi zo weer organiseren.”