Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Jubilaris Gerda Buter is nog
steeds heel blij met ZRH

(door Gerard Meijeringh) 

HASSELT - Gerda Buter (70) werd vorige week verrast door Zwem- en Reddingsbrigade Hasselt (ZRH). Ze is al veertig jaar lid van de vereniging en werd daarom in de bloemetjes gezet. Ze heeft nog steeds een warme band met ZRH. "Ik ben blij dat de reddingsbrigade zoveel belangrijk werk doet." 

De wortels van Buter lagen in Rotterdam. "Maar ik kwam vroeger regelmatig in Hasselt." (lees verder in De Stadskoerier Extra)



Mijn opa en oma woonden hier. In de zomervakantie logeerde ik altijd vijf á zes weken in Hasselt. Ik ben met de Hasselter jeugd opgegroeid."

SRV-man

Via een vakantieliefde kwam ze uiteindelijk definitief in Hasselt terecht. Deze vakantieliefde was Goos Buter, de SRV-man in Hasselt. Al snel kende iedereen in Hasselt Gerda Buter. “Als ik in het dorp kwam zeiden ze: Ben jij de vrouw van Goos? Dan dacht ik: ‘Ik kom uit Rotterdam, ik ben gewoon Gerda’. Het is vijftig jaar geleden dat ik ben getrouwd en in Hasselt ben komen wonen. Hasselt was toen nog veel kleiner en heel knus. Goos wilde eigenlijk het boerenbedrijf van zijn vader overnemen, maar dat mocht niet. Stadsboerderijen werden toen gesaneerd. Toen is hij van melkboer SRV-man geworden en zijn we 1972 getrouwd”, aldus Buter. 

Zwemliefhebber

Ze is altijd een zwemliefhebber geweest. Toen ze kinderen kreeg, besloot Buter om zich de zwemkunst goed aan te leren. “Ik zwom graag en kon alleen maar schoolslag. Hasselt is een waterrijk gebied. 'Al dat water hier, kan ik wel zwemmen. Kan ik mijn kinderen wel opduiken en redden als het fout gaat'? Dat dacht ik toen”, zegt Buter met een lach.

Zwemles

Ze kreeg zwemles van Bep Thijl. “Dat was een badjuffrouw, een echte Zwartewaterratter. Elke woensdagochtend ging ze met een groepje zwemmen. Dan gaf ze les. Mijn man was altijd vrij op woensdagochtend, dus ik had mooi de tijd. Ik leerde duiken en onderwater zwemmen. Ik wilde dat allemaal leren. Als er wat zou gebeuren, wilde ik niet aan de kant staan.” Zomers werd gezwommen in het openluchtbad en in de winter in het overdekte bad in Staphorst. “Het overdekte zwembad in Genemuiden was er toen nog niet. Ik weet dat Ad Theil ook instructies gaf. Ik ben toen lid geworden, zodat ik mee kon naar Staphorst. Zo leerde ik borstcrawl en poppen opduiken. Later heeft badjuf Marjon de lessen overgenomen. Toen zijn Bep en Ad gestopt. Marjon heeft heel lang lesgegeven.” Buter leerde beginselen van het zwemmen bij de ZRH. “Door veel te zwemmen. Ik leerde duiken en de verschillende reddingsgrepen. Ik ging ik met kleren aan zwemmen en ik heb de reddingstechnieken geleerd." 

Buter heeft een lange geschiedenis bij ZRH, maar heeft nooit in het kader gezeten. "Nee, daar had ik geen tijd voor. Ik heb alleen maar geprofiteerd en leuke dingen gedaan”, zegt ze met een lach. “Ik had mijn kinderen. En ik ben ook 27 jaar werkzaam geweest als kleuterjuf op de Alexanderschool (CBS Prins Willem Alexander, red.). Daar ben ik in 2016 mee gestopt. Wel heb ik vrijwilligerswerk gedaan. Zo was ik speaker bij de Zwem4daagse.”

Leuke club

De 70-jarige inwoonster van Hasselt zoekt nog steeds vaak het zwemwater op. Het openluchtbad in Hasselt is nu ook in het winterseizoen geopend en daar profiteert Buter optimaal van. “Ik zwem vijf keer in de week. Elke keer om 7.00 uur ’s morgens. Ik ben nog steeds lid van ZRH. Woensdagavond ga we altijd zwemmen met trimgroep in het zwembad in Genemuiden. Daar gaan we dan met de bus heen. Momenteel kan dat echter niet door de corona”, zegt Buter. 

Ze beschrijft ZRH als een leuke club. “Het is leuk om te zien dat kinderen die eerst les hadden bij ZRH nu in het kader zitten. Ik ben blij dat de reddingsbrigade er is. Ze doen zoveel belangrijk werk voor de kinderen." Volgens Buter stopt het goed leren zwemmen voor kinderen niet bij het halen van een A- en B-diploma. “Als je het zwemmen niet goed onderhoudt, gaat het heel snel achteruit. Na het A- en B-diploma is het de tendens in Hasselt om de kinderen nog een tijdje bij de reddingsbrigade te doen. Daarna blijven ze hangen of ze gaan wat anders doen, maar dan hebben ze wel een heel goede basis. En de kinderen die blijven, komen later in het kader.”

Gezond 

Buter is al veertig jaar lid en is nog steeds een fanatiek zwemster. Voorlopig gaat ze daar nog wel even mee door. "Soms heb ik wel eens getwijfeld of ik door moest gaan, maar wat moet ik dan doen? Zwemmen is gezond. We gaan gewoon door. Ik ben heel blij met de reddingsbrigade", besluit Buter.