Afbeelding
Foto: Nadine Schurink

Hervormde themaweek voor school, kerk en gezin

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – “Er gebeuren heel veel dingen in die week”, zegt jeugdwerkleider Tabitha Schurink van de Hervormde gemeente. Die gemeente houdt, samen met de Hersteld Hervormde gemeente, en de Hervormde basisscholen volgende week de jaarlijkse themaweek rond ‘School-Kerk-Gezin’.

Zo’n week is er elk jaar in de laatste week van januari. “Er is al ruim vijftien jaar veel aandacht voor”, zegt Schurink. “Dit wordt dus echt al heel lang gedaan.” Voor haar is het wel de eerste keer dat ze dit meemaakt als jeugdwerkleider. Ze is overigens wel bekend met de week, die ze ook als moeder heeft meegemaakt. “Je ziet er heel mooie dingen gebeuren, het gesprek in het gezin komt op gang”, blikt ze terug op eerdere jaren. “Je kunt dan gezamenlijk opdrachten doen en als gezin bezig zijn met Gods Woord.”
De week begint met een Sing-in voor kinderen en ouders in het Hervormd Centrum. Dat is wel gebonden aan enkele regels, zoals aanmelding vooraf en er mogen maximaal 150 personen aanwezig zijn. De rest kan op afstand, online, meedoen. “Dat is de start van de week die het bijzondere thema ‘Moeders van Christus’ heeft”, legt zij uit. “We beginnen bij Eva en eindigen met Maria. En tussendoor passeren dan Sara, Rachab, Ruth en Bathseba de revue. Daar wordt op school, in de kerk en in het gezin over doorgesproken.”

Leerlingen van de Hervormde scholen (Johannes Calvijn, Johannes Bogerman en de Maarten Luther in Genemuiden en de Driester op de Kamperzeedijk) krijgen op school een werkboekje, waarin vragen staan waarover ze thuis verder kunnen praten met hun ouders. “Ook gaan de kinderen er mee aan het werk op de scholen. Elke dag wordt één van de genoemde moeders besproken.”
Er zijn ook themaliederen/psalmen, die in die week op de scholen gezongen worden. “De leerlingen van groep 5 van de drie Hervormde scholen bezoeken op woensdag 26 januari de Hervormde kerk, leerlingen van groep 6 bezoeken de Bethelkerk.” De kinderen krijgen dan een rondleiding in de kerk. De predikanten Hulsman, Molenaar en De Groot gaan op bezoek bij de scholen. “Zij bezoeken de klassen en gaan in gesprek met de kinderen. En die kunnen dan weer vragen stellen aan de predikanten.”

Woensdagavond 26 januari wordt er voor de ouders een thema-avond in het Hervormd Centrum gehouden. "Op die avond komt Geertje Fokkema”, zegt Schurink. "Ze is pedagoog en medeontwerper van het werkboekje. Zij gaat met ouders in gesprek over de vraag: ‘Hoe brengen we het geloof dagelijks in praktijk en wat kunnen we leren van de moeders van Christus?' Ook voor die avond moeten mensen zich aanmelden als ze erbij willen zijn.”
Als afsluiter is er zondagmorgen 30 januari een themadienst in de Hervormde kerk waarin dominee Hulsman zal voorgaan. "Daar wordt de laatste moeder van Christus, Maria, besproken”, aldus Schurink. Ook in de Bethelkerk en het Hervormd Centrum is er aandacht voor het thema. Mochten mensen willen meedoen aan de themaweek, maar hun kinderen niet op de Hervormde scholen hebben, dan kunnen zij contact opnemen met Tabitha Schurink via aanmelding@hervormdgenemuiden.com. "Wij zorgen dan dat de boekjes thuisbezorgd worden."