Erfmolens

(vervolg van de voorpagina)

In Staphorst blijkt het bijvoorbeeld wel mogelijk om een windmolen op het erf van een boerderij te plaatsen. "Het kan tot de randen van onze gemeente, maar bij een fictieve lijn niet meer", schetste de wethouder. "We doen een poging om dat te gaan regelen. Daarvoor is een gesprek met provincie, gemeente en Nationaal Landschap nodig."

Raadsleden en het college spraken donderdagavond over het minimum van 50 procent lokaal eigendom bij grootschalige energie-opwek. Meer daarover in De Stadskoerier Extra.

Stenendijk

(door Erik Driessen)

Buitengewoon aangename plek voor een wandeling: de Stenendijk in Hasselt. Wie naar het lieflijke landschap kijkt, kan zich moeilijk voorstellen dat het Zwarte Water eeuwenlang woedend zeewater aanvoerde dat soms voor drama en verderf zorgde. Onder meer bij de grote watersnoodramp van 1825 gaat het hier verschrikkelijk mis.

In deze rubriek doken we vorig jaar ook al in die catastrofe. “Deze onbeschrijflijke onheilen en verwoestingen moeten alle enigszins gevoelige harten ontroeren”, schrijft de voorloper van De Stentor destijds over de ramp. De Zuiderzee gaat geweldig tekeer en overal breken dijken door. 

Lees meer in De Stadskoerier Extra

GOV-kersttrein

GENEMUIDEN - Het evenemententeam van de Genemuider Ondernemersvereniging (GOV) deelde in de afgelopen week duizend euro uit aan vijf goede doelen.

Refilwe, Blokhuis, PhilaBelt, Bas van Goor Foundation en stichting Gave Anita Eenkhoorn kregen uit handen van de GOV ieder een cheque van 1.000 euro. De GOV organiseerde eind vorig jaar de actie met de ‘Gaellemuniger Kersttrein' en dat leverde uiteindelijk de 5.000 euro op.
De Gaellemuniger Kersttrein werd georganiseerd door de GOV, Breman.net en GenemuidenActueel.
Meerdere huishoudens in Genemuiden werden op kerstavond verrast met prijzen van de GOV. Onder meer een minuut gratis winkelen, een prachtige fiets en een winkelwagen vol chocolade werden afgeleverd bij de prijswinnaars, via een rijdende trein door Genemuiden.
Het team, bestaande uit Flip Visscher, Johan Brouwer, Robert Jansema, Martijn Jansen, Benny Breman, Richard Ruijg, Anneke van Dijk en Sander Dogterom Verburg blikt terug op een geslaagde editie waarvan ruim 3.000 kijkers hebben genoten. De goede doelen dankten de bemanning van de kersttrein voor hun bijdrage.