Twan en Lucina van 't Kraantje staan klaar om de gasten te bedienen
Twan en Lucina van 't Kraantje staan klaar om de gasten te bedienen Foto: Leo Polhuijs

Horeca superblij dat de deuren weer open kunnen

(door Leo Polhuijs)

ZWARTEWATERLAND - Het kabinet heeft versoepelingen aangekondigd in het coronabeleid en dat betekent dat Nederland grotendeels weer van het slot gaat. Ook horeca-ondernemingen mogen weer open. De ondernemers zijn er blij mee.

Harold Mijnheer is lid van de directie van Hotel Zwartewater in Zwartsluis, dat het hotel combineert met Bij Frank voor lounge, lunch diner en livecooking café-restaurant De Combuijs. "Wij zijn natuurlijk ook heel blij dat we weer open mogen", zegt hij. "Het hotel mocht de afgelopen periode overigens gewoon open blijven, maar de rest zat dicht, ook onze bowlingbanen. We waren eerst een beetje bang dat we om acht uur al zouden moeten sluiten, maar gelukkig is de grens nu verlegd naar tien uur. Het zou fijn zijn geweest als we het laatste stukje van de avond, tot twaalf uur, ook open zouden mogen. Met name voor bruiloften en partijen zou dat uitkomst bieden. Maar goed, we zijn al erg blij met wat er nu mogelijk is. De reserveringen komen weer op gang en we ontvangen weer gasten. Ook het aantal vragen vanuit de zakelijke markt voor trainingen en seminars neemt weer toe. We hebben trouwens nog wel steeds te maken met beperkingen. Denk aan anderhalve meter afstand en de vaste zitplaats. Nu maar hopen dat we ook de rest van de coronamaatregelen snel achter ons kunnen laten."

Eetcafé ’t Kraantje in Zwartsluis is uiteraard ook heel blij met de versoepelingen, al had eigenaar Peter Platje ze nog niet verwacht. "Ik dacht eerlijk gezegd dat de lockdown nog wel een tijdje zou duren. Maar gelukkig zijn we weer open en komen de gasten weer binnen. Omdat we de situatie eerst nog even willen aanzien en even willen aftasten wat de klant precies wil, hebben we een aangepaste kaart. Deze is iets beperkter dan de reguliere kaart. We zijn in elk geval erg blij met de openstelling tot tien uur, zeker in het weekeinde. We gaan de goeie kant op. Nu maar hopen dat het zo blijft." 

Wim Vos van Eetcafé De Compagnie in Hasselt is uiteraard ok positief gestemd, maar heeft toch ook enkele kanttekeningen. "Omdat de lockdown zo lang heeft geduurd, zijn er personeelsleden verdwenen naar andere sectoren. Ook is er personeel ziek geworden. In verband met de magere bezetting probeer ik de chauffeurs  die bezorgingen rondrijden, in te zetten in het eetcafé.  En we zitten natuurlijk nog steeds met afstandhouden en een beperkt aantal mensen per vierkante meter. Dus het is af en toe wel een gepuzzel om iedereen op zijn plek te krijgen en om niet teveel mensen aan een tafeltje te laten zitten. Verder zit ik met de vraag wat ik met mijn voorraden moet doen, mocht de regering over drie weken tot de conclusie komen dat er toch weer beperkingen worden doorgevoerd. Maar goed, het is een eerste stap. Dat we om tien uur dicht moeten is niet zo erg, we richten ons toch vooral op gasten die komen eten."

Er zijn ook horeca-ondernemingen waarvoor de versoepelingen nauwelijks verschil maken. Cafetaria De Eenkhoorn in Genemuiden bijvoorbeeld. "De openstelling tot tien uur is natuurlijk mooi voor de horeca maar voor ons maakt het niet zoveel uit", laat de eigenaar weten.