Gemeente maakt werk van armoedebeleid en schuldenaanpak

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Zo'n 1.200 inwoners, waarvan 300 kinderen, in 700 huishoudens, zouden in Zwartewaterland onder de armoedegrens leven. Aan gemeenten de taak om op lokaal niveau armoede en schulden te bestrijden en daar is nu beleid voor ontwikkeld.

Dat beleid gaat al ver terug, zegt verantwoordelijk wethouder Gerrit Knol. "We hebben eind 2019 een startnotitie aangeboden aan de raad." Toen nog was de gedachte dat de gemeente schuldhulpverlening extern zou regelen.

Daar is het college van teruggekomen. Nieuwe wetgeving zorgde ervoor dat de gemeente de zaken 'in huis' wil regelen. En daarom ligt er nu een ambitieus plan, dat de raad binnenkort gaat bespreken.

Waar er nu verschillende regelingen zijn voor kinderen, begint de gemeente in het nieuwe plan met een fonds voor volwassenen die krap bij kas zitten. Met dat fonds moeten zij mee kunnen doen met sport en cultuur. "Corona heeft ons geleerd hoe belangrijk het is dat mensen participeren", merkt Knol op. "Het meedoen aan sport en cultuur is belangrijk." 

Tot nu toe waren er ook twee regelingen waar de gemeente er nu één van maakt. "We hadden een regeling voor mensen met een chronische ziekte, zij konden een beroep doen op financiële bijstand en we hadden een collectieve ziektekostenverzekering. Dat gaan we nu bundelen", legt Knol uit. "De ziektekostenregeling wordt behoorlijk uitgebreid."

Het aantal mensen dat een beroep doet op de regelingen is relatief laag, merkt Knol. "Daarom willen we het nieuwe beleid ook laagdrempelig inzetten. Je hoeft niet naar een loket toe. Er komen sleutelfiguren in de samenleving waar mensen naartoe kunnen.”
Die zijn er nu ook al bij de verschillende regelingen voor kinderen, zoals bijvoorbeeld een leraar. "Voor de nieuwe regeling kunnen dat een docent op de sportschool, iemand van een buurthuis en welzijnswerkers zijn", zegt Knol.
In het nieuwe plan wordt ook schuldhulpverlening betrokken. Ook dat gaat de gemeente, met partners, zelf uitvoeren. "We weten dat veel problemen terug zijn te herleiden op financiële problemen", merkt Knol op. In de plannen komt veel aandacht voor communicatie. Alle 18-jarigen moeten, vanaf het moment dat de raad akkoord gaat, een brief krijgen. Daarnaast gaat de gemeente een samenwerking aan met verenigingen om signalen op te vangen.
De gemeenteraad bespreekt het plan naar verwachting deze maand.