Spanning speeltuin

(door Enrico Kolk)

HASSELT – Het blijft nog even spannend voor bewoners van de Willem Egbertsstraat of hun speeltuin mag blijven bestaan. Onlangs zou dat betrokken worden bij een informatieavond van de gemeenteraad, maar het onderwerp kwam toen niet ter sprake.

Dat was eigenlijk ook helemaal niet de bedoeling, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “De informatiebijeenkomst ging erover hoe het thema wonen (Bouwsteen Wonen) verder wordt uitgewerkt in de Omgevingsvisie. Het ging dus niet over concrete locaties”, aldus de woordvoerder.

In de toezegging die wethouder Harrie Rietman aan de raad deed, stond desalniettemin verteld dat het onderwerp bij de avond betrokken zou worden. De gemeenteraad werkt per raadsvergadering met een lijst van toezeggingen door het college en zodra die afgewerkt zijn, kunnen ze worden afgevoerd. Omdat de Willem Egbertsstraat niet betrokken werd bij de avond, maakten diverse raadsleden bezwaar tegen het afvoeren van de brief van de lijst. 

Lees verder in De Stadskoerier Extra

Laatste restanten stoomtram uitgewist met bouwplan

(door Erik Driessen)

HASSELT - Met het omstreden bouwplan Overwaters, in natuurgebied de Driehoek bij Hasselt, verdwijnt een van de laatste restanten van de stoomtram Zwolle-Blokzijl. Bij een boerderij staat namelijk een voormalige houtloods die bij Zwartsluis langs de smalspoorlijn stond. Dat meldt John Assink van de Stichting Archeologie Zwartewaterland.

Hij vermoedt dat weinig mensen weten van het bijzondere overblijfsel. Wel bekend is dat een schuurtje aan de Hasselter Eikenlaan onderdelen van het voormalige station in Hasselt bevat. In Zwartsluis zijn stukken tramrail verwerkt in een tuinafscheiding. 

Veel van de onderdelen zijn in 1934 na het einde van de spoorlijn en de sloop daarvan verkocht. Alleen het oude station in Vollenhove herinnert aan de tramlijn. Dat gebouw is al jarenlang in gebruik als woning.

Assink heeft nog geprobeerd om de loods op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen, maar kreeg daarvoor naar eigen zeggen ‘de handen niet op elkaar’. Hij werkt in zijn woonplaats nog wel aan een herinnering aan de voormalige tramlijn op de Kaai. 

Lees verder in De Stadskoerier Extra