Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Bewoners in Nieuwesluis zitten al acht maanden in 'puinhoop', eind maart moet het werk klaar zijn

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - De Nieuwesluis is al acht maanden lang een puinhoop. Bewoners zijn niet te spreken over de communicatie van aannemer en gemeente. De werkzaamheden lopen fors uit.

Een wijkbewoonster (die liever niet met haar naam in de krant wil) zegt tegen deze krant de vlag uit te hangen als de werkzaamheden klaar zijn. "Maar ik denk dat die vlag voorlopig niet hangt", laat ze weten. De gemeente baalt daar ook van, reageert een woordvoerder. "Wij vinden het vervelend voor de bewoners dat de werkzaamheden tot overlast leiden. Zowel de aannemer als de gemeente willen dat juist zo veel mogelijk voorkomen."

Maar overlast is er genoeg, volgens de bewoonster van de wijk. "Je bent bijna bang om weg te gaan van huis", merkt ze op. "Vorige week hadden we geen stroom. Toen kwam ik thuis en brandde al mijn verlichting vanwege mijn Google Nest. En de volgende dag zit ik hier in de kamer en hoorde ik een vreemd geluid. Dat was de wasmachine, die had geen watertoevoer. Dus ik deed de kraan open en er kwam inderdaad geen water. En alles gaat haast zonder aankondiging."

De communicatie kan sowieso beter, vindt ze. "We hebben nu een stuk of vier stroomstoringen gehad en de eerste waren allemaal zo’n 3,5 uur. Toen belde ik op dat er een storing was, kreeg ik een mevrouw aan de lijn en die wist niet dat er werkzaamheden waren. Het was dus bij Enexis niet bekend dat er werkzaamheden waren."

Wat haar vooral steekt, is dat het zolang duurt. "Een zwangerschap duurt negen maanden en dit duurt nog langer. Ik ben bang dat het een olifantendracht wordt. De wijk heeft maar één in- en uitgang. Dus in alle andere straten is nu veel meer verkeer. Maar deze straat is niet ingericht op veel verkeer, dus de hele straat gaat naar de sodemieter. Enexis graaft wat op, Vitens graaft wat op. We konden aan de ene kant de straat niet uit en Vitens brak aan de andere kant straat open. En we hebben een tijd gehad dat we over het puin moesten heenrijden", vertelt ze.

Ook een andere buurtbewoner klaagt in een mail. "De situatie is gewoon niet met woorden te omschrijven. Alles wordt aan gort gereden. Trekkers rijden door straten, waar diepe kuilen ontstaan en klinkers omhoog komen. Geparkeerde auto's worden nog maar net niet geraakt."

De VVD, bij monde van John Smits, sneed het onderwerp donderdagavond aan in de raadsvergadering. "Een situatie die niet langer voort kan duren", zei hij. Wethouder Maarten Slingerland erkende dat het lang duurt. "Uiteraard zijn wij als gemeente bereikbaar als mensen klachten hebben."

De gemeente roept bewoners die overlast ervaren op om dit te melden. "Doe dit in eerste instantie bij de aannemer (06-11445094 of jdemunnik@hazinfra.nl). Melden bij de gemeente kan ook (info@zwartewaterland.nl)." De meldingen worden snel opgepakt, zegt de woordvoerder van de gemeente. "Zo maakten we een tijdelijke noord-zuidverbinding om de Tjalk te ontlasten."