Tapijtmuseum

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Het Tapijtmuseum staat de komende jaren voor een uitdaging. Het in 1986 opgerichte museum kampt met onder meer vergrijzing in het vrijwilligersbestand. Voorzitter Henk Beens nam zaterdag een prijs (10.000 euro) van Erfgoed Sterren in ontvangst en dat zet het museum aan de vooravond van een transformatie.

Voor de toekomst van het enige Tapijtmuseum in Nederland is namelijk een plan opgesteld, waarbij onder andere een ambachtenlab ontstaat. Dat brengt, legt het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed uit, ambachtslieden, studenten uit het vakonderwijs, ontwerpers en productieplatforms met elkaar in contact, om tot een kruisbestuiving te komen. 

Roy de Witte, gedeputeerde met Cultuur en Erfgoed in zijn portefeuille, ziet dat wel zitten. Hij noemt het museum een 'icoon'. "Maar waar zijn we zonder echte handjes en mensen die wat kunnen maken?", mijmert hij zaterdag bij de prijsuitreiking. Juist daarom is Erfgoed Sterren in het leven geroepen. "Een hele slimme combinatie tussen vakmanschap en arbeid en verduurzaming."

De jury is unaniem tot de conclusie gekomen dat het Tapijtmuseum het beste initiatief in de categorie 'Vakmensen gezocht' heeft. "Ambacht in verbinding met vernieuwing", vat De Witte de plannen van het Tapijtmuseum samen.

Volgens voorzitter Henk Beens heeft het museum nu 62 vrijwilligers. "Ze zijn het cement van de organisatie. Maar we bestaan nu 36 jaar, de vrijwilligers worden ouder en wij moeten naar een ander verdienmodel."

Lees verder in De Stadskoerier Extra


Overtoom

GENEMUIDEN – Storm Eunice raast vrijdag over Nederland. Ook in Zwartewaterland gaat het steeds harder waaien. De eerste meldingen van stormschade komen bij de Genemuider brandweer binnen als het ineens misgaat bij de kazerne zelf. Een deel van de dakbedekking komt los.

“De wind heeft de hoek gepakt en vervolgens een stuk van het dak en ventilatoren meegepakt”, blikt beheerder Eddy Beens van d’Overtoom maandag terug. Geluk bij een ongeluk: het dakleer blijft hangen bij de wat hogere sporthal. “Anders was de schade nog groter geweest.”

Al gauw plaatst hij een bericht op Facebook. “Het dak van de Overtoom boven de theaterzaal ligt eraf. Om verdere schade te voorkomen, willen we spullen verslepen binnen het gebouw. We zitten even te springen om handjes. Rudy Roosberg is al begonnen. Ook hij heeft mensen nodig. Verdere info volgt. Misschien ook morgenvroeg vanaf 9 uur mensen nodig. Dat weten we morgen.” Dat heeft effect. 

Lees verder in De Stadskoerier Extra