Cotap luidt noodklok over haar 'noodzakelijke verhuizing' naar Zwolle

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN – De afdeling Logistiek, Vakhandel en Transport van Cotap (met zo’n 100 arbeidsplaatsen) verhuist naar Zwolle. In een noodkreet spreekt het bedrijf van een ‘tijdelijk en pijnlijk besluit’. Cotap wil binnen vijf jaar terugverhuizen, maar vraagt zich af of de verhuizing wel tijdelijk is.

De beslissing om te verhuizen komt voort uit het ‘al langere tijd niet beschikbaar zijn van industriegrond in Genemuiden'. "Al ruim zes jaar zijn er gesprekken met de gemeente over het aankopen van nieuwe industriegrond. Het laatste jaar hebben we regelmatig goed en constructief contact met de burgemeester en begrijpen we dat de plannen stap voor stap concreter worden”, schrijft het bedrijf in de brief.

Probleem is nu dat er niet meer ligt dan ‘een papieren optie zonder garantie'. Ook heeft Cotap moeite met de spelregels met een puntensysteem. "Wij zijn al vanaf het begin vragende partij en laten duurzame panden achter, waarmee geen rekening wordt gehouden in het puntensysteem."
Ondertussen lijkt de vraag twee keer zo groot als het aanbod, volgens Cotap. “Het toekomstperspectief op nieuwe huisvesting in Genemuiden neemt daardoor eerder af dan toe.”

Het 82 jaar oude familiebedrijf kan momenteel in Genemuiden niet meer verder groeien, schrijft de directie in de brief, die spreekt van een ‘nijpende situatie’. “Onze logistieke processen dreigen vast te lopen, zelfs nu we al langere tijden panden huren in Staphorst, IJsselmuiden, Hoogeveen, Veendam en Amsterdam en recent is daar Vlissingen bijgekomen. Er is stijgende vraag, maar wij kunnen hierin niet voorzien door de huidige beperkingen.”
En dat zorgt ervoor dat Cotap een substantieel gedeelte van de activiteiten in het tweede kwartaal van dit jaar verhuist naar Hessenpoort in Zwolle.

Lees het hele verhaal in De Stadskoerier Extra van deze week