Ramp met pont


GENEMUIDEN - Op 8 maart is het precies honderd jaar geleden dat de pont in een vliegende storm verging. Elf mensen kwamen daarbij om het leven.

“Hoe kon dit gebeuren, wie waren de slachtoffers eigenlijk en hoe ging het verder met de nabestaanden?” Op deze vragen heeft de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden antwoorden gezocht. En daarbij stuitte ze op indrukwekkende verhalen. 

Aanvankelijk was het de bedoeling een publieksavond aan dit onderwerp te wijden. De voortdurende onzekerheid rond de coronamaatregelen heeft de stichting echter doen besluiten alle gevonden informatie in een vijfdelige documentaire reeks vast te leggen. 

In de week van 7 tot 11 maart komt er elke avond een aflevering online. De afleveringen zijn te vinden via een link op de sites van Genemuidenactueel en Breman.net, en naderhand ook altijd terug te vinden op de website van de Vrienden van Oud Genemuiden (www.oudgenemuiden.nl).

Een interview hierover is te lezen in De Stadskoerier Extra van deze week

Veevoederfabriek

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Mag Gebroeders Fuite een nieuwe fabriek bouwen in Hasselt met een hoogte van bijna 34 meter? Die vraag komt morgenavond aan de orde tijdens de raadsvergadering. Twee binnengekomen brieven daarover vormen daar de aanleiding voor.

Het Genemuider bedrijf Gebroeders Fuite wil aan de Gildenweg in Hasselt een nieuwe premixenfabriek neerzetten. Nu is daar Vebe Floorcoverings nog gevestigd. 

Een jaar geleden (3 maart 2021) krijgt de gemeente van Fuite het verzoek om en vooroverleg voor veranderen van het bestaande pand en het bouwen van een nieuw pand. En dat had wel even wat voeten in de aarde. "U kunt uw aanvraag op deze wijze niet realiseren", reageert de gemeente in november. Zoals gebruikelijk is het plan getoetst aan het bestemmingsplan en daar bleek een zogeheten 'weigeringsgrond' te zijn. "Volgens uw plan zal een hal gebouwd worden met een bouwhoogte van 33,5 meter, waar het bestemmingsplan een maximale hoogte toestaat van 16 meter."

Er kan wel afgeweken worden van het bestemmingsplan, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. "Hierbij wordt het plan onder meer getoetst aan stedenbouwkundige eisen", licht de gemeente toe in een brief aan Fuite. Toch wil de gemeente ook niet zomaar 'nee' antwoorden. "Wij zijn bereid op basis van het huidige beleid een positieve grondhouding aan te nemen ten aanzien van het voorliggende initiatief."

Het plan is om in het bestaande pand aan de voorkant een kantoor te maken. "Aan de achterzijde van het pand zullen docks komen voor vrachtwagens." 

Lees verder in De Stadskoerier Extra