Gemeenteraad moet met de billen bloot over plannen voor Driehoek

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Verschillende oppositiepartijen uitten in de raadsvergadering van 27 februari 2020 al kritiek op de plannen voor het bouwen in de Driehoek. Inmiddels klinkt er ook gesputter vanuit de coalitie. 

"Als de natuur werkelijk hoog in het vaandel staat, moet je jezelf wel afvragen of het nou wel zo'n goed idee is om in dit gebied zoveel peperdure villa's te gaan bouwen", klonk het twee jaar geleden al uit de mond van Martijn Riezebosch (CDA). Hij diende een motie in, die werd aangehouden, omdat het volgens diverse partijen 'te prematuur' was.
De fractievoorzitters van de drie coalitiepartijen, ChristenUnie, SGP en PvdA, zetten inmiddels vraagtekens bij de plannen voor woningbouw in de Driehoek. Ze stellen dat 'het nu voorliggende plan nog steeds inbreuk maakt op de natuur ter plaatse en ook extra verkeersbewegingen toevoegt aan dit bijzondere gebied'.
De oppositie (CDA, BGZ en VVD) vraagt echter aan de coalitie om met de billen bloot te gaan en dient een motie in. De partijen stellen dat de de plannen 'tot grote onrust hebben geleid onder omwonenden en natuurorganisaties' en willen dat het college de gesprekken heropent. "Om te komen tot een 'rood voor rood' plan en een goed afgewogen plan dat dit unieke stukje Zwartewaterland recht doet." 'Rood voor rood' is een regeling waardoor het mogelijk wordt om een nieuwe woning in landelijk gebied te bouwen. In ruil daarvoor moet onder meer een aanzienlijke oppervlakte aan schuren gesloopt worden.
Astrid Dijkstra (PvdA), Klaas Huisbrink (SGP) en Tamme Spoelstra (ChristenUnie) hebben nu vragen aan het college voorgelegd.

Lees verder in De Stadskoerier Extra