Hidde Streutker voorkomt dat Jelle de Boer tot scoren komt.
Hidde Streutker voorkomt dat Jelle de Boer tot scoren komt. Foto Tennekes

Sportclub Genemuiden blijft met lege handen achter op Urk

(door Gerard Meijeringh)

URK - Sportclub Genemuiden is de koppositie in de hoofdklasse B kwijt. De ploeg van trainer René van der Weij verliest zaterdag met 3-1 van Urk. “We zijn vergeten om te voetballen”, aldus Van der Weij.

Sportclub zorgt nog wel voor het eerste gevaar. Na goed aangeven van Lars Miedema neemt Sijmon Eenkhoorn het doel onder vuur. De inzet vliegt over het doel. (Lees verder in De Stadskoerier Extra).

Even later wordt de bal na een corner niet goed weggewerkt door Urk. Dat geeft Lars Miedema de kans om te schieten, maar de bal gaat naast.

Daarna krijgt Sportclub Genemuiden het moeilijk. Urk zit er kort op en maakt de bezoekers het voetballen onmogelijk. Sportclub Genemuiden heeft niet het juiste medicijn. De extra voetbalkwaliteiten komen niet aan het licht en verdampen in het zweet van de hardwerkende Urkers. Na enkele waarschuwingen aan het adres van Sportclub Genemuiden is het raak voor de thuisploeg in de 16e minuut. Een ietwat gelukkige treffer. Een schot van Lucas Nagel wordt doeltreffend verlengd door Hessel Snoek.

Naarmate de eerste helft vordert krabbelt Sportclub Genemuiden een klein beetje op, maar overtuigend is het zeker niet. De ploeg grossiert in balverlies en misverstanden. Aanvallend is de ploeg machteloos. Omdat ook Urk niet kan overtuigen, valt er maar weinig te genieten. Urk is in de 37ste minuut nog wel een keer dreigend. Bart Jan Brouwer laat zich in de luren leggen. Vervolgens schiet Riekelt Nentjes naast. In de blessuretijd van de eerste helft komt Sportclub Genemuiden toch langszij. Riekelt Jan Brands maakt een overtreding en Lars Miedema gaat naar het gras. Osama Ben Kaddour schiet de toegekende strafschop raak.

Na rust zit Sportclub Genemuiden er wat beter in. In de 53ste minuut probeert Osama Ben Kaddour de Urker goalie Richard Strijker te verrassen met een lob, maar de doelman plukt de bal simpel uit de lucht. In de 56ste minuut ziet Sportclub-doelman Hidde Streutker Klaas Romkes op zich afkomen. De doelman weet de 2-1 te voorkomen. Een minuut later is Osama Ben Kaddour gevaarlijk namens Sportclub via een afstandsschot na een corner. Vervolgens gaat het weer mis voor Sportclub. In de 59ste minuut gaat Sijmon Eenkhoorn in de fout. Vervolgens schiet Riekelt Jan Brands op fraaie wijze de bal in de linker bovenhoek. Deze klap komt Sportclub niet meer te boven. De ploeg maakt helemaal niks meer klaar. Hidde Streutker voorkomt de 3-1 van Urk, maar moet even later alsnog het hoofd buigen. Uit een corner kopt Klaas Romkes raak.

"We kwamen niet aan voetballen toe, maar dan moet je er meer moeite voor doen om wel aan voetballen toe te komen. Maar ons hele team was vandaag niet balvast. Maar we hebben wel gestreden voor elke meter en als team geopereerd”, aldus Sportclub-verdediger Jens Jurn Streutker. "We zijn vergeten om te voetballen. Dat is het enige wat ik de jongens kan verwijten. Enkele jongens haalden vandaag niet hun niveau. Maar eigenlijk heeft Urk niet veel goede kansen gehad. We maken fouten. Bij de tweede goal, en bij het derde tegendoelpunt moeten we beter dekken. Deze wedstrijd was voor ons een obstakel”, aldus Van der Weij.