Verkiezingsdebat met lijsttrekkers: verontwaardiging en 'wapperdagen'

(vervolg van de voorpagina)

Dat er veel bereikt is, ligt volgens VVD-lijsttrekker John Smits niet alleen aan de coalitie. "Die heeft raadsbreed medewerking in heel veel punten gehad", stelt hij. Ondanks de 'verziekte' sfeer, zoals die al eens omschreven werd. "We hebben een bureau nodig gehad om verbinding te maken in de raad", blikt Smits nog kort terug.

BGZ opteert ook voor een nieuwe coalitie. "Misschien moeten we wel naar een raadsbreed akkoord", stelt lijsttrekker Kira Fijn, die overigens ook niet alles goed zag gaan. "In het addendum, dat is toegevoegd aan coalitieakkoord twee jaar geleden, stond dat de gemeente haast moest maken met betaalbare starterswoningen. Nou, we zijn twee jaar verder en ook daar is nog niets gebeurd."

Diederik Hoekman, de lijsttrekker van de PvdA, wil wel weer graag verder met de zittende coalitie. "Het was een lastige tijd, corona heeft meegespeeld. Ik denk dat wij hebben laten zien dat we een betrouwbare partner zijn."

De volgende stelling over bouwen in het buitengebied levert weinig discussie op. Dat willen de meeste partijen niet. Verontwaardiging ontstaat als John Smits naar de raadsvergadering van twee dagen daarvoor, waarin de coalitie vragen stelde over de Driehoek. Het woord 'ineens' zorgt voor schuddende hoofden. "Onder welke steen heeft meneer Smits gelegen? Het plan is al twintig jaar oud", reageert Slingerland.

Een klein beetje meer vuur komt er in het debat als het over de regenboogvlag gaat. "Daar zouden we best aan mee kunnen doen om bij te dragen aan diversiteit", vindt Van Zandwijk. "We hebben geen bezwaar, maar het hoeft niet perse." 

Hoekman toont zich groot voorstander. "Wij zijn er voor alle mensen in de samenleving, ongeacht godsdienst, geaardheid of geslacht." Slingerland is ook een groot voorstander, maar dan van het vlaggenprotocol. "Of het moet echt een uitzondering zijn, zoals nu de Oekraïense vlag. Maar je zou iedere dag wel kunnen bestempelen als wapperdag, dus wij zullen tegenstemmen."

De stelling dat de gemeente inwoners te weinig betrekt bij het maken van plannen legt wat kleine verschillen bloot. "We moeten inwoners niet alleen informeren, maar ook betrekken. Misschien willen inwoners dan wel elke dag een wapperdag", zegt Fijn.

Maar volgens Slingerland gebeurt dat al genoeg. Hij verwijst naar de Veerpoort, het pad aan de Van Dedemlaan en de Binnenhaven in Genemuiden. "We hebben overal werkgroepen in de samenleving. Dat zou ik ook graag in de volgende periode door willen zetten."

Dat de gemeente zonnepanelen en windmolens op landbouwgrond moet tegengaan, kan op enthousiasme rekenen. "Wij zouden liever zien dat je zoveel mogelijk de daken gaat benutten. Dus eerst de huizen en industrie, alvorens we landbouwgrond gaan opofferen. We zijn ook wel voor schone natuur en wandelpaden waar je op een groen grasveld kunt uitkijken, in plaats van die zwarte glans",  stelt Hoekman.

Daar is Spoelstra het niet helemaal mee eens. "We willen de schepping duurzaam doorgeven aan onze kinderen. En we willen ook zo weinig mogelijk zonnepanelen op landbouwgrond. Maar als we die stappen moeten maken, dan moeten we eerlijk zijn. En we kunnen niet zeggen: we willen geen windmolens."