Proat van Eddy

(door Eddy Beens)

Het is niemand ontgaan. Net als denken dat we ons leven weer een beetje kunnen oppakken na twee jaar pandemie staan voor een oorlog waarvan we niet weten hoe deze afloopt. Dat Poetin een tik heeft weten we al. De frustratie tijdens zijn carrière bij de KGB en het einde van "Groot Rusland" door de val van de muur in 1989 hebben zijn leven bepaald. De zelfbenoemde dictator van Rusland probeert dit te herstellen door de Oekraïne in te lijven. Net als de Krim. Of het lukt betwijfel ik. De westerse wereld reageert voor het eerst in jaren eensgezind. Ook binnen Rusland stuit hij op tegenstand. De steunbetuigingen voor de bevolking van de Oekraïne zijn enorm. De stroom aan hulp komt op gang. Vanuit Zwartewaterland ook. De beelden van de frietkraam gaan volop rond. Handen uit de mouwen en doen wat je kunt. Bedrijven trekken zich terug uit Rusland. Tegoeden worden bevroren etc.. De sportwereld reageert massaal door de Russen uit te sluiten van wedstrijden. Uiteraard reageerden de FIFA en de UEFA weer als laatste. De bestuurders van deze beide bonden moesten blijkbaar eerst hun belangen veiligstellen voordat ze een standpunt durfden in te nemen. Ze hadden blijkbaar nog niet genoeg geleerd van hun corrupte praktijken na de hele discussie over het WK in Qatar. Al genoeg bloed aan hun handen. Over dictators gesproken. Er schijnen ook nog spelregels te zijn voor oorlogvoerende landen. Te bizar voor woorden. Alsof het Stratego is.
Ook in eigen land, in ons parlement, zijn er nog vertegenwoordigers die het vertikken om een statement tegen Poetin te maken.  Vrijheid van meningsuiting is een groot goed in ons land, maar het niet veroordelen van het schenden van de soevereiniteit van de Oekraïne lijkt op goedkeuring. Je schaamt je voor sommige volksvertegenwoordigers.  

Is er dan ook nog goed nieuws? Jazeker. Sywert van Lienden is gearresteerd na onderzoek door de FIOD en inmiddels helaas ook alweer vrijgelaten. De "redder "des vaderlands tijdens het hoogtepunt van de Covid 19 pandemie, heeft zich verrijkt aan de verkoop van mondkapjes etc. op het moment van schaarste. Als je maar de juiste vriendjes hebt binnen het circuit kom je eind. Pak die vriendjes ook maar op. Waar moeten ze dan heen? Daar weten ze in Rusland wel raad mee. Met Poetin en de rest van de Russische elite opsluiten in een kamp in Siberië. Levenslang. Er staat vast nog wel een kampement ergens leeg daar. Als ze Lil Kleine en Dre Hazes en er ook nog bij willen hebben wordt het in ons land misschien ook weer wat rustiger. Voor sommige Kamerleden is het ook wel een plek om een poosje tot bezinning te komen. Hoeft niet levenslang. Dat wil ik ze dan ook weer niet aandoen.