'We willen maaltijden blijven serveren totdat de oorlog stopt'

(door Robert Jansema)

GENEMUIDEN/KORCZOWA - De familie Brouwer uit Genemuiden wil zo lang mogelijk bij de grens tussen Polen en Oekraïne blijven om maaltijden te bereiden voor vluchtelingen. Ondanks dat men natuurlijk hoopt dat de oorlog snel een halt wordt toegeroepen, blijven ze actief in het rampgebied. "Zo lang Poetin daar zit en wij geld hebben om de actie te bekostigen, willen we doorgaan", zegt Niek Brouwer. 

Ruim twee weken geleden vertrok de twintiger samen met familieleden en kennissen richting Korczowa om daar duizenden maaltijden te bereiden. De initiatiefnemers namen een frietkar mee en kregen van Nederlandse bedrijven vlees, fruit, friet en drinken aangeboden. Al tienduizenden vluchtelingen die hun thuisland moesten verlaten werden vlak over de grens voorzien van een warme maaltijd uit Genemuiden. De ploeg staat bij een hal waar iedere dag duizenden vluchtelingen binnenkomen. Vanuit Korczowa worden de mensen vervolgens doorgestuurd naar een definitieve noodopvang. De ploeg kookt dus op een 'doorstroomlocatie' die vergelijkbaar is met de IJsselhallen.
De situatie in Polen is schrijnend. Eén van de betrokkenen vertelt: "Sommige mensen eten gewoon bevroren snacks op omdat ze zo'n enorme honger hebben. Er zijn ook vluchtelingen die 36 uur achter elkaar gelopen hebben zonder te slapen. En dat moet je ook nog eens nagaan dat het daar continu rond het vriespunt is. De ploeg die vorige week vertrok is inmiddels weer in Nederland, je merkt dat ze zwaar geëmotioneerd terugkomen. Daar bereiden we de nieuwe vrijwilligers dan ook goed op voor."

Lees verder in De Stadskoerier Extra