Nieuwe gemeenteraad wordt onderworpen aan nieuwe regels

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - De nieuwe gemeenteraad, die aantreedt op woensdag 30 maart, kan al in de eerste echte vergadering praten over een nieuwe gedragscode. Daarin staat aan welke regels raadsleden zich moeten houden.

Zij moeten, om te beginnen, de griffier voorzien van informatie over functies die zij hebben naast hun lidmaatschap van de gemeenteraad. Dat moet meteen bij de start van hun raadslidmaatschap. Als er iets verandert, moet dat binnen een maand worden doorgegeven. 

Raadsleden moeten die functie omschrijven, de organisatie vermelden en aangeven of ze ervoor betaald krijgen. Ook moet duidelijk zijn of de nevenfunctie gekoppeld is aan het raadslidmaatschap. De griffier maakt een register van alle nevenfuncties. Dat register is openbaar en via internet beschikbaar. 

Een raadslid mag geen geschenken, faciliteiten en diensten aannemen of aanbieden als zijn/haar onafhankelijke positie hierdoor kan worden beïnvloed. Als dat laatste niet het geval is, mag een lid van de gemeenteraad een geschenk, met een waarde beneden de 50 euro, zelf houden. Is het geschenk duurder en krijgt het raadslid dat omdat hij of zij raadslid is, dan wordt het geschenk geregistreerd en eigendom van de gemeente. Het mag ook teruggestuurd worden. De griffier maakt op de website een register aan van alle geschenken boven de 50 euro. Daar moet dan ook in komen te staan welke bestemming de gemeente gegeven heeft aan het geschenk. Een raadslid mag overigens geen geschenken aannemen op het woon/huisadres.

Lees verder in De Stadskoerier Extra