Van links naar rechts: Djowa, Sophie en Tony.
Van links naar rechts: Djowa, Sophie en Tony. Foto: Enrico Kolk

Eerste jongerenraad gaat binnenkort van start

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND – “De jongerenraad is ook gewoon gezellig”, zegt Sophie van den Berg (12). Met de verkiezingen van vorig jaar kwam ze in haar toenmalige klas, groep 8 van CBS Het Anker, op het idee van een jongerenraad. Nu gaat het er dan echt van komen.

Vorig jaar kwam die klas al op bezoek bij burgemeester Eddy Bilder in de raadszaal. Het balletje ging rollen en inmiddels zijn er de eerste aanmeldingen van jongeren die lid willen worden. “We hebben een appje gehad dat de eerste mensen zich aangemeld hebben”, vertelt Tony de Wit (12). Hij keek al een stukje van een echte raadsvergadering terug. “We hebben het meeste geskipt, totdat ze het gingen hebben over ons idee. De meesten waren het er wel mee eens.”

En zo komt er nu een jongerenraad waar kinderen tussen de 12 en 16 zich voor kunnen aanmelden. “Dat kunnen ze doen met een brief of een filmpje”, legt Sophie uit. Inmiddels zijn er al aanmeldingen uit Hasselt en Genemuiden binnen en recent meldde zich ook een jongere aan uit Zwartsluis. 

Voorproefje

Dat het serieus zou worden, had Djowa Grolleman (13) al wel gedacht. “De gemeente had heel snel gereageerd”, vertelt ze. Ze ziet de jongerenraad als een voorproefje voor misschien wel de gewone gemeenteraad. “Ik ga eerst kijken hoe dit is.”

En dat geldt ook voor Tony. “In de echte raad lijkt me wel gaaf”, zegt de brugklasser, die al wel een probleem weet dat hij wil aanpakken in de jongerenraad. “Op de weg van school naar huis, tussen Hasselt en Zwartsluis, mag er van mij wel een drempeltje bij. Want je wordt daar echt van de sokken gereden.”

Precies een punt voor de jongerenraad, vindt Djowa. “Want mensen van de gemeente fietsen daar niet elke dag. En wij weten wel een beetje wat er speelt.” Tony sluit zich daarbij aan. “Je kunt met de jongerenraad dingen aan het licht brengen.”

Maar de jongerenraad is er niet alleen voor problemen, vertelt Sophie. “Ze hadden van de gemeente bedacht dat we konden meedenken over een jongerensoos in Hasselt. En straks kunnen er ook een paar kinderen mee bij officiële gelegenheden. Dus bij sommige saaie en ook bij sommige leuke dingen.”

Djowa ziet daar ook kansen. “Ik vind het sowieso wel leuk om mee te beleven wat een burgemeester allemaal doet.” Maar een kinderburgemeester hoeft niet, als het aan haar ligt. “Want daar wordt heel groot naar gekeken. Nu heeft iedereen dezelfde rol.”

Burgemeester

Vanaf 28 april moet de jongerenraad officieel van start gaan. “Het duurde allemaal wat lang voordat het opgezet was”, zegt Sophie. En er zijn ook mensen afgehaakt tussendoor. “Maar wij dachten: als we samen gaan, dan is het wel prima. Je ziet dan ook kinderen uit je oude klas weer.”

Inmiddels zijn ze al zo’n vijf keer bij elkaar geweest, ook al een paar keer samen met de burgemeester. “Vroeger was het heel bijzonder als je die zag”, merkt Sophie op. “Maar voor ons wordt het normaal om de burgemeester te zien”, vult Djowa aan. “In het begin was het wel bijzonder, maar je groeit er steeds meer in mee.”

Koning

Ze zien voor de opening kansen om het een stapje verder te brengen. “Ik denk dat de koning het lintje door moet knippen als we gaan openen”, lacht Tony. Hoeveel leden de jongerenraad dan telt, is nog niet bekend. “De gemeenteraad wilde heel veel mensen”, weet Djowa. “Maar dat willen wij niet, want dat is niet fijn met overleggen. Dan kun je niet makkelijk communiceren.”

Jongeren die mee willen doen, kunnen zich tot morgen (31 maart) aanmelden. “Pak je laatste kans”, doet Tony een oproep aan jongeren in Zwartewaterland. "In principe willen we iedereen een plek geven in de jongerenraad", laat een woordvoerder van de gemeente weten.