Bolwerk komt compleet tevoorschijn: 'Heel bijzonder'

(door Erik Driessen)

HASSELT - “Het is geen ontdekking, want we wisten dat er iets lag. Maar dat het bolwerk zo compleet tevoorschijn zou komen, is toch wel heel bijzonder...”, zegt John Assink van Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland als hij uitkijkt over de werkzaamheden op het Diamanten Bolwerk. Daar legt de gemeente, als onderdeel van de Leefbaarheidsplannen, zeventig parkeerplaatsen en een nieuw wandelpad aan.

Projectleider Jannie Bloemert kon bovendien een wens van Assink laten vervullen: het overwoekerde groen langs de waterkant weghalen. Want juist de struiken ontnamen het zicht op de restanten van het Diamanten Bolwerk. Assink kijkt nu enthousiast naar de muur die vroeger samen met een aarden wal ongenode gasten uit Hasselt moest weren. “Hier moeten de Zwollenaren hebben gestaan. De aartsvijanden uit die tijd”, glimlacht Assink, zelf geboren Zwollenaar.

Hij laat een foto zien van de vestingwallen van Naarden. Zo moeten die van Hasselt er ook uit hebben gezien, vermoedt hij. “Maar het unieke van het Diamanten Bolwerk is dat het ook een zeekering was. Daarvan zijn er maar een paar in Nederland. Dit was het meest zuidelijke bastion van de stad. In het verlengde van deze muur lag de Buiten Enkpoort, ongeveer op de plek van de ingang van het Van Stolkspark.”
Adriaen Anthoniszn ontwierp in 1606 de vestingwerken die in de daaropvolgende zeventien jaar werden aangelegd volgens het Oudnederlandse stelsel. “Omdat de hoeken recht waren, gebeurde het soms dat de verdedigers van de stad op zichzelf schoten. Baron Menno van Coehoorn voerde later daarom verbeteringen door”, vertelt Assink.

Lees verder in De Stadskoerier Extra