Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Raad beschouwt verkiezingsuitslag na beëdiging

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - “We begrijpen dat de grootste partij de leiding neemt en we kunnen ook begrijpen dat er wordt gekeken naar het handhaven van de huidige coalitie. Maar het is jammer dat er niet gesproken is met andere partijen, dat was onze voorkeur geweest.” Meteen bij de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeenteraad legt CDA-fractievoorzitter Rudi van Zandwijk zijn hart op tafel.

Hij spreekt van ‘een beetje teleurstellende verkiezingen’. “We hebben onze restzetel in moeten leveren. Maar we zijn blij dat we hier toch zitten met twee leden. We gaan door met het raadswerk dat we graag doen.”

ChristenUnie

Volgens ChristenUnie-leider Tamme Spoelstra is het voortzetten van de bestaande coalitie juist een logische stap. “De coalitie heeft het vertrouwen gekregen van de inwoners en zelfs gewonnen. Ik denk dat dat vertrouwen geeft voor de toekomst. Het beleid is herkend en ik ben blij dat de informateur die route is ingeslagen.”

Desalniettemin moest zijn partij een zetel inleveren en daarmee ook de positie van grootste partij. “We hadden ons met vijf zetels ook wel gered”, merkt hij op over het verlies. “Maar we hebben alle zin om de komende vier jaar de schouders eronder te zetten.”

BGZ

Kira Fijn van BGZ constateert dat er ‘vele nieuwe gezichten’ aan de raadstafel zitten. “En ook BGZ presenteert twee nieuwe leden, goed verdeeld uit man en vrouw.” Volgens haar ligt er een ‘verkiezingsuitslag waar iedereen een conclusie aan kan verbinden’. “We gaan voor samenwerking”, kondigt ze aan.

PvdA

Nieuwbakken PvdA-fractievoorzitter Diederik Hoekman had gehoopt om als ‘onervaren persoon’ een derde zetel te bemachtigen. “Maar de opkomst was lager en wij hebben het gepresteerd om toch meer stemmen te krijgen, daar ben ik erg trots op.”

Hij stelt dat zijn partij er het ‘maximale uitgesleept’ en toont zich eveneens voorstander van het voortzetten van de coalitie. “We hebben gewonnen in aantal zetels, dus de kiezer is daar ook voorstander van. Daar willen wij graag onze medewerking aan geven. Maar dat neemt niet weg dat we op een constructieve manier willen samenwerken met andere partijen.”

SGP

SGP-fractievoorzitter Maarten Slingerland combineert nu tijdelijk de combineert met een wethouderspositie. Dat mag alleen na verkiezingen. “Verrast, beduusd, verwonderd maar vooral dankbaar waren we toen de uitslag bekend werd”, vertelt hij in de eerste vergadering. “We hadden gehoopt op een vijfde zetel maar over de zesde zetel hebben we het nooit gehad. Dus we waren stil, omdat het God was die het ons gaf. Stil, omdat 3.114 kiezers ons het mandaat hebben gegeven. Stil, omdat we een verantwoordelijkheid hebben als grootste partij.”

Hij neemt als leider van de grootste partij het voortouw bij de formatie. “De SGP is aan de slag gegaan om een stabiel en deskundig college te vormen. We hebben gekozen voor een verkenning tot voortzetting van de huidige coalitie. Afgelopen periode goed met elkaar samengewerkt en het is stabiel gebleven. En we hebben een zetel geplust bij de verkiezingen.”

Nieuwe raad, nu college nog

Burgemeester Eddy Bilder hoopt dat het niet te lang duurt voor een nieuw college aan de slag kan. “Ik durf wel de stelling te verdedigen dat raadsleden ongekend veel uren moeten maken”, meldt hij na de beëdiging van achttien raadsleden (John Smits van de VVD, nummer 19, wordt morgen beëdigd). “Er wordt hard en met overtuiging gewerkt. Ik hoop dat de nieuwe raadsleden dat met de nodige arbeidsvreugde mogen doen. En het zal heus weleens knetteren, maar als we gericht zijn op waarvoor we hier zitten, komt het vast wel goed.”