Expositie van Hasselts Fanfare

(door Rob van der Spek)

HASSELT - Ten overstaan van een groot aantal belangstellenden opende burgemeester Eddy Bilder vrijdag de expositie ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Hasselts Fanfare in Het Oude Stadhuis. Een mijlpaal in de historie van de fanfare.

Er is door een groot aantal mensen veel werk verzet om alle historische gebeurtenissen die in de expositie getoond worden te achterhalen. Voorzitter Wilfried Mijnte ging daar uitgebreid op in en haalde enkele saillante anekdotes aan die hij en z’n team tijdens het speurwerk waren tegengekomen. Historisch van grote waarde is het speur en spitwerk geweest en het heeft ook lange tijd in beslag genomen voordat alle historische feiten boven tafel kwamen. Zo bleek uit de oude documenten dat er in 1864 al een Stadsmuziekmeester in Hasselt was die zelf instrumenten aanschafte. Maar uit de archieven bleek toch dat de officiële oprichting van de Hasselt Fanfare uit 1898 stamt. Er werd al heel vroeg muziekles gegeven.

Volgens Bilder zijn de organisatoren van deze expositie nog niet klaar. Hij refereerde aan het feit dat een expositie een tijdelijk karakter heeft en dat men er eigenlijk naar zou moeten streven om er iets blijvends van te maken. En hij gaf daarbij een kleine hint: Als dat financieel niet zou lukken kon de fanfare altijd bij de gemeente aankloppen. Verder stak hij de loftrompet richting organisatoren vanwege de goede en prachtige voorbereidingen. Voordat de expositie officieel geopend kon worden blies een lid van de fanfare een openingstune op de trompet boven aan de trap van het Oude Stadhuis.  

Lees verder in De Stadskoerier Extra