Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Back to the Future: terug naar de jaren ‘70

Op dinsdag 12 april 2022 is het Earth Overshoot day voor Nederland. Dan valt het moment dat wij ons deel van de natuurlijke hulpbronnen van de aarde hebben opgebruikt. Anders vertaald: als iedereen zou leven zoals wij dan zijn bijna 4 aardbollen nodig om dat vol te kunnen houden. Er is maar 1 aardbol. Het is geen wonder dat de aarde kraakt en piept. Klimaatverandering en de gevolgen daarvan zijn hiervan een signaal. De gevolgen van stikstof op onze natuur is zo’n signaal. De gevaarlijke afname van biodiversiteit wereldwijd is zo’n signaal. Met schrikbarende snelheid verandert onze wereld.

Om de veranderingen op te vangen, vertrouwen wij vaak op techniek. We vertrouwen op wat wij bedenken. En dat is veel. Denk aan de opkomst van energiezuinige verlichting. Maar ook de windmolens, zonnepanelen met steeds groter efficiëntie, nieuwe vormen van mobiliteit enzovoorts. Tegelijkertijd kijken we dan alleen vooruit. En willen de luxe houden die we hebben. Maar we kunnen ook terugkijken.

Het jaar 1970 was het laatste jaar dat we als Nederlanders relatief in evenwicht leefden met wat de aarde opbrengt. Als we dus 50 jaar terugkeren, dan komen we weer in evenwicht. Het betekent alleen veel minder vliegen en reizen. Vakanties op Aruba of all inclusive aan de Turkse kust worden een stuk duurder. Het betekent minder vlees eten. Het betekent meer betalen voor ons eten. Een stap terug doen, klinkt niet heel aantrekkelijk.

Aan een paar stappen terug doen, zitten ook voordelen. Genieten van stamppotten als boerenkool, en hutspot. Niet urenlang met je knieën in je nek in een vliegtuig of met kinderen jengelend op de achterbank van de auto. Gewoon fietsend op vakantie naar de Veluwe of het strand. Minder geluidsoverlast en luchtvervuiling door minder vliegtuig- en autokilometers. Lelystad hoeft niet open en het komt de nachtrust ten goede. Zelfs wat minder stress omdat alles bijhouden niet meer hoeft.

De voorbeelden die ik noem passen bij mensen die een baan hebben en zelfs wat geld op de bank hebben. Voor anderen is die wereld van een vliegvakantie nooit binnen bereik geweest. Voor hen is nu al een voedselbank en opvang van energiearmoede nodig. Ik beveel daarom de actie van de kerken om de energiecompensatie te delen van harte bij u aan. Terug naar de jaren ‘70 betekent ook meer samen delen. Dan is het mogelijk te veranderen.

Marc Ooms,
Raadslid ChristenUnie