Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Parkeerplaats aangelegd op het Diamanten Bolwerk: kinderen boos om plotseling verdwijnen crossbaan

(door Enrico Kolk)

HASSELT - "Stom", roepen de kinderen in koor, als hen gevraagd wordt wat ze vinden van het verdwijnen van de crossbaan. Daar waar zij de laatste jaren naar hartenlust konden crossen, verschijnt nu een parkeerplaats. En daar zijn ze allerminst blij mee. Aan een alternatief wordt gewerkt, zegt de gemeente.

Dat moet een pumptrackbaan worden, op de plek waar nu gebouw Linksaf staat. Zo'n baan is een idee van een aantal inwoners. "Deze baan is niet alleen geschikt voor crossfietsen, maar ook voor bijvoorbeeld skateboards, inline skates en stuntstepjes. Dus voor een veel bredere groep", legt een woordvoerder van de gemeente uit. De groep inwoners is nu op zoek naar draagvlak en financiële middelen. 

De crossbaan op het Diamanten Bolwerk is ontstaan uit een inwonersinitiatief. Een groep bewoners heeft de baan in het verleden aangelegd en onderhouden. "Een aantal jaar terug is deze groep inwoners gestopt met het beheer en is de grond teruggegeven aan de gemeente. Wij hebben de crossbaan in stand gehouden tot we duidelijkheid hadden over nieuwe plannen", zegt de woordvoerder.

"Ik cross hier al zes jaar", zegt Finn. "Er is altijd wel iemand aan het crossen, dus ik ben snel nog een paar keer gegaan toen ik hoorde dat het niet meer kon." Benthe zegt al vijf jaar naar de crossbaan te komen. "Het is altijd leuk, dus ik vind het stom dat het niet meer kan." En daar sluit Jort zich bij aan. "Wat is nou leuker, een crossbaan of een paarkeerplek? We gamen nu meer, maar ik ben liever buiten."

Toch is ook de parkeerplaats uit wensen voortgekomen, zegt de gemeentewoordvoerder. "Met inwoners hebben we Leefbaarheidsplannen gemaakt. Bij het uitwerken van die plannen met inwoners is ook de wens gekomen voor parkeerplaatsen. In het centrum van Hasselt is de parkeerdruk hoog. De extra parkeerplaatsen helpen om die parkeerdruk te verlichten."
Met het Stadsteam sprak de gemeente over de verhuizing van de crossbaan naar een andere plek in Hasselt. Dat heeft geleid tot het idee van een aantal inwoners voor een pumptrackbaan. "Wij trekken samen met deze groep inwoners op. Voor hulp bij de financiering van de pumptrackbaan hebben we een subsidie aangevraagd. En deze ook gekregen. Hiermee kunnen we als gemeente voor een deel van de financiering zorgen."

Als er draagvlak en voldoende financiële middelen zijn, dan biedt de pumptrackbaan straks ook een plek voor kinderen die nu gebruik maken van de crossbaan, legt de woordvoerder uit. "We gaan nu wel in het park crossen", zegt Jort. En daar is de gemeente weer niet blij mee. "Het Van Stolkspark als crossbaan past niet in de plannen die we nu hebben voor dit park, om hier een plek van te maken waar mensen kunnen wandelen, picknicken of spelen", aldus de woordvoerder. "Daarbij hebben we ook aandacht voor kinderen. Er komt bijvoorbeeld een hut in het park. Kinderen van de Toermalijn zijn hier mee bezig. En als gemeente staan we altijd open voor andere leuke ideeën van kinderen voor het park."