Onderhandelingen voor coalitie starten

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Ze dronken een glas, ze deden en plas en alles bleef zoals het was. Of toch niet? Het lijkt er op z'n minst een beetje op. In summier persbericht deelde de gemeente vrijdag mee dat de huidige coalitie de onderhandelingsfase ingaat. Doel: een nieuwe coalitie vormen met exact dezelfde partijen als in de vorige (halve) periode.

Goed nieuws voor de PvdA, de partij die na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 voor het eerst in de oppositiebankjes belandde. Ook na de vorige verkiezingen maakte de partij in eerste instantie geen deel uit van de coalitie. Nadat ChristenUnie en SGP braken met BGZ, kwamen de sociaal-democraten weer in beeld voor deelname aan de coalitie. 

In allerijl zocht de partij toen naarstig een wethouderskandidaat. Dat werd Harrie Rietman, die al heeft aangegeven nog een periode door te willen. Het lijkt erop dat hij die kans nu krijgt. Voor zijn collega Gerrit Knol van de ChristenUnie ligt dat anders. Die stopt ermee. Maar ook die partij heeft in de coulissen al iemand klaarstaan: Jan van der Poel. Hij werd al voor de verkiezingen gepresenteerd als 'opvolger' van Gerrit Knol.

De SGP heeft met Maarten Slingerland de beschikking over iemand die ook al in de afgelopen vier jaar wethouder was. Slingerland heeft al laten doorschemeren ook in het nieuwe college plaats te willen nemen. En zo maakt de bestaande coalitie een doorstart, als de onderhandelingen slagen.

Lees verder in De Stadskoerier Extra