Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

Flexteam vraagt aandacht voor digitale veiligheid

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - “We merken dat het nodig is”, zegt agent Remco. Hij zit in het digitaal flexteam van de politie in IJsselland en geeft dinsdag voorlichting over digitale veiligheid bij de markt.

Hij richt zich voornamelijk op ouderen, die vaak digitaal wat minder onderlegd zijn. “Het is een groot probleem”, merkt Remco op. “De digitale criminaliteit maakt heel veel slachtoffers. Dus we geven preventieve tips. Zo maken mensen minder of geen kans dat ze slachtoffer worden.”

Zelf werd hij ook al eens digitaal de pineut, vertelt hij. “Ik ben slachtoffer geweest van Marktplaatsfraude. Toen heb ik tickets besteld en die heb ik niet geleverd gekregen. Dus dat is ook mijn drijfveer om dit te doen. Want zelfs agenten worden weleens slachtoffer. Dus denk niet dat je alles al weet, er is genoeg te leren op digitaal gebied.”

Om mensen bewust te maken van de digitale criminaliteit rukte dinsdag het Mobiel Media Lab uit naar het Havenplein. In die vrachtwagen kunnen mensen voorlichting krijgen. "We heb al op meerdere plekken gestaan en er is groot enthousiasme voor dit idee en het onderwerp. Want iedereen heeft het weleens meegemaakt dat internetcriminelen iets probeerden of kent wel mensen waarbij dat gebeurd is."

Daarom kunnen mensen tips krijgen in de vrachtwagen. "We hebben allemaal folders, maar praten ook over sterke wachtwoorden, het installeren van een virusscanner en zeggen tegen mensen dat ze moeten zorgen dat ze alle updates zo spoedig mogelijk uitvoeren."

Nog een belangrijke tip: "Klik niet zomaar op een link. We laten mensen ook een quiz doen om phishingmails te herkennen. Dus: wat is een phishingmail en wat niet?"

De voorlichting komt voort uit de Week Digitaal Veilig IJsselland. Daarvoor houdt de gemeente morgen (donderdag) een informatiebijeenkomst. Die is in de bibliotheek in Hasselt, van 15.00 tot 16.30 uur en start om 14.30 uur met een inloop. Gratis aanmelden hiervoor kan via veiligheid@zwartewaterland.nl.