Mevrouw Maats (dochter van dokter Provo Kluit) is een van de vertellers.
Mevrouw Maats (dochter van dokter Provo Kluit) is een van de vertellers. Foto: SCEG

Dochter van dokter Provo Kluit en andere (oud-)Gaellemunigers vertellen oorlogsverhalen op film

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - ‘Kom vanavond met verhalen’. Die succesvolle avond van SCEG uit 2019 gaat dit jaar op herhaling. Op 3 mei kunnen mensen terecht in het Hervormd Centrum voor de 4/5-mei avond.

"We houden al een aantal jaar een avond in het kader van 4 en 5 mei”, zegt Jannie Bakker namens SCEG. "En in 2019 hadden we een stuk of acht oude Gaellemunigers uitgenodigd. Die vertelden hun verhalen over de oorlog en de bevrijding, de zaal kreeg de mogelijkheid om erop te reageren. Dat was een geweldig succes. Er stonden schotten in de zaal in de Meente, die moesten steeds verder achteruit gezet worden. Iedere keer kwamen er meer mensen.”

Vanwege de grote belangstelling zou de avond in 2020 weer dezelfde opzet krijgen. "Dat zou mede in het kader van 75 jaar bevrijding zijn. Maar nu was het zo dat we de verhalen vooraf op film hadden opgenomen. En die zouden we vertonen.”

SCEG interviewde een stuk of acht mensen. "Dat is allemaal op de plank blijven liggen en dat programma gaan we nu op 3 mei doen. Er zijn vier korte filmpjes van 8 tot 10 minuten.”

Zowel Gaellemunigers als oud-Gaellemunigers vertellen in de filmpjes hun herinneringen. "Henk en Annie Pierik, maar ook de dochters van dokter Provo Kluit”, noemt Bakker wat namen. "Die dokter zat ook in het verzet dus zijn dochters vertellen over wat hun vader deed, wat ze zich ervan herinneren. Ook Co Rook vertelt en zo nog een aantal mensen.”

Elk filmpje heeft een eigen onderwerp. In eerste instantie gaan de vertellers in op het dagelijks leven in de tijd rond de oorlog. Vervolgens vertellen ze over eten en honger. Het derde filmpje draait om verzet en illegaliteit en tenslotte komt de bevrijding aan bod. "De insteek is dat we na de opening beginnen met het eerste filmpje, en dan hopen we dat de verhalen loskomen.”
Dus gaan er een of twee mensen met een microfoon de zaal in, op 3 mei. "Je hebt een boel mensen die verhalen uit de overlevering hebben”, weet Bakker. “Dus we hopen dat er ook jongelui komen. Dit is de gelegenheid bij uitstek om vragen te stellen over die jaren.”

SCEG hoopt dat het weer een volle avond wordt. “We hebben ons best gedaan om het zo optimaal mogelijk te maken. De verhalen op film zijn duidelijk verstaanbaar en ondertiteld.”

Hoewel het eigenlijk de avond van twee jaar geleden is, doet zich wel een link met de actualiteit voor. “Nu met de oorlog in Oekraïne”, legt Bakker uit. “Je wordt er met de neus op gedrukt, dat we moeten blijven vertellen hoe verschrikkelijk oorlog is. Het moet niet geromantiseerd worden, want het zijn niet alleen heldenverhalen.”

Ook dat komt op 3 mei aan de orde. De avond begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het Hervormd Centrum.

De entree bedraagt 4 euro per persoon en dat is inclusief de koffie met oranjekoek in de pauze.