Sleepbootdagen gaan toch door

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS – De Nationale Sleepbootdagen gaan door. Dat is de uitkomst van een zenuwslopende periode, waarin berekend moest worden of het evenement aan de stikstofeisen kon voldoen.

En dat blijkt het geval. “Mooi nieuws”, vindt voorzitter Roel Schurink. “Uit de rapporten die we nu hebben, blijkt dat het door kan gaan. Dus we kunnen doorgaan met de activiteiten zoals we die gepland hadden.”

Dat ligt op dit moment bij de gemeente en de provincie. Voor het bestuur van de Nationale Sleepbootdagen was het echter klip en klaar. “We hebben donderdag besloten dat het doorgaat en dat gaat nu heel snel. We hebben er alle vertrouwen in.”

Lees verder in De Stadskoerier Extra

Rioolproblemen aangepakt

HASSELT - Bij hevige neerslag zijn er af en toe klachten over de slechte afvoer van het riool aan de Productieweg. Daar wordt aan gewerkt, laat de gemeente weten in antwoord op raadsvragen van Eelko Felix (BGZ).

"We anticiperen op klachten waardoor verstoppingen in de huisaansluitingen direct worden verholpen. Daarnaast monitoren wij sinds de renovatie in 2019 wat er gebeurd bij hoogwatersituaties. Dit komt één of twee keer per jaar voor", aldus het college. 

Op basis van de laatste hoogwaterstand is gebleken dat de terugslagklep niet goed afsluit. "Samen met de leverancier zijn wij nu bezig met het oplossen van het probleem. Daarnaast is gebleken dat er nog veel hemelwater op het vuilwater systeem wordt geloosd. Dit hoort natuurlijk niet bij een verbeterd gescheiden rioolsysteem. Dit gaan wij nader onderzoeken om te zien waar dat hemelwater vandaan komt en treffen waar nodig maatregelen."

Lees verder in De Stadskoerier Extra

'Aantal benodigde laadpalen dertien keer over de kop'

ZWARTEWATERLAND - Het aantal publieke laadpalen gaat in de komende acht jaar wellicht verdertienvoudigen. Er zijn nu 12 van die palen, in 2030 zijn er naar verwachting 157 benodigd.

Waar die palen allemaal moeten komen, is nog niet helemaal duidelijk. De gemeente wil daar samen met inwoners over nadenken, blijkt uit een brief aan de gemeenteraad: "De gemeente wil de inwoners van de gemeente consulteren over het plaatsingsplan. Zo krijgen we een breed gedragen plan."

Lees meer in De Stadskoerier Extra