Jan Blei bundelt columns met jeugdherinneringen

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - Jan Blei deelt als columnist van deze krant inmiddels ruim een jaar z’n jeugdherinneringen. Binnenkort verschijnt een bundeltje met 52 van die, zoals hij ze noemt, 'babbels'.

‘Pa, je moet wat meer vertellen over je jeugd’, zo is het eigenlijk begonnen. “We kletsten wat met de kinderen over vroeger en van het een kwam het ander. Ik heb m’n hele leven al wel dingen neergepend”, lacht de Sluziger. “Verhaaltjes, liedjes, gedichten, musicals en uiteindelijk een boek over de geschiedenis van een beattent op Texel. Ik dacht er wat verder over door en op een gegeven moment ben ik gewoon begonnen. Ik ben grootgegroeid in de zestiger en zeventiger jaren en het was de uitdaging om de tijdgeest te vangen. Ik begon er steeds meer plezier in te krijgen. Flowerpower, ik was een jaar of tien toen het begon, midden jaren zestig.”

De mogelijkheid om de verhaaltjes te delen in de Stadskoerier bevalt van beide kanten. “De babbels zijn in eerste instantie bedoeld voor m’n naaste omgeving, maar er komen best wat reacties op, dus ik stel het bundeltje ook graag beschikbaar voor anderen die het leuk vinden. Meestal rollen de verhaaltjes zomaar tevoorschijn. Herinneringen genoeg, zoveel gedachten te delen.”

Lees verder in De Stadskoerier Extra

Inwoners voeren boventoon in het coalitieakkoord

ZWARTEWATERLAND - Het zijn vooral 'inwoners' die aan bod komen in het coalitieakkoord. Met 59 keer is dat zo'n beetje het meest voorkomende woord in het programma dat de coalitiepartijen maandag presenteerden.

"We leven in een tijd waarin vertrouwen geen vanzelfsprekendheid meer is. Toch willen wij als college en coalitie in vertrouwen met de hele raad verder bouwen in nauwe verbondenheid met onze inwoners", schrijven SGP, ChristenUnie en PvdA. "Onze inwoners rekenen op betrouwbaar, deskundig bestuur en de uitvoering daarvan. We realiseren ons eens te meer dat je vertrouwen moet ‘verdienen’ en tegelijk moet het vertrouwen ook gegund worden aan het college, het bestuur, de ambtelijke organisatie en de inwoners."
Zo willen de partijen inwoners, net als de afgelopen jaren, blijven betrekken bij het maken van beleid. "We maken gebruik van de reeds opgedane ervaringen met participatie met onze inwoners." Ze zien daarbij ruimte voor allerlei leeftijdsgroepen. "We betrekken onze jongeren concreet bij het democratisch proces van de gemeenteraad en informeren onze inwoners hier actief over."

Lees verder in De Stadskoerier Extra