Alles wordt duurder, maar gemeentebelastingen niet

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - "Qua belasting merkt inwoner niets van de stijgende prijzen", zegt wethouder Maarten Slingerland (Financiën) bij de presentatie van de Kadernota 2023. Dat is een opzetje voor de begroting voor volgend jaar. 

Hoewel de inflatie torenhoog is, peinst hij er niet over om de gemeentebelastingen te verhogen. Tenzij de gemeenteraad anders beslist, blijven de rioolheffing en de onroerendezaakbelasting (obz) daarom in 2023 op hetzelfde niveau. Verhogen is ook niet nodig, want de gemeente houdt 2,5 miljoen euro over van 2021.

En dat stemt Slingerland positief, hoewel hij voorzichtig blijft. "We zijn de vorige periode begonnen met het financieel gezond worden. Er moest onder andere minder risico in grondexploitaties komen. Dat beleid heeft zijn vruchten afgeworpen. We kunnen nu tegen een stootje", zegt hij. Om daarbij te voegen dat het ook nodig is: "Gezien de risico’s die er zijn en hoe de wereld eruitziet."

De belastingen worden overigens ook niet verlaagd, ondanks het overgebleven geld. "Omdat het structurele inkomsten zijn", legt Slingerland uit. "Maar dat we geld over hebben, is incidenteel. Dus de belasting verlagen zouden we dit jaar kunnen doen, maar volgend jaar niet. Die zouden we dan juist weer moeten verhogen."

Lees meer in De Stadskoerier Extra

Emotioneel moment: hijsen van Oekraïense vlag bij opvang Hasselt

HASSELT - “Het heeft twee gezichten en dat ervaren ze zelf ook”, zegt Annemarie de Jong. Hart van Hasselt heeft de maximale opvangcapaciteit bereikt; het omgebouwde kantoorpand is nu gevuld met Oekraïense vluchtelingen. Om dat te markeren werd vorige week woensdag de Oekraïense vlag gehesen op het industrieterrein.

“Aan de ene kant zijn ze blij en dankbaar, maar aan de andere kant willen ze hier liever niet zijn”, vertelt ze over de vluchtelingen. Ze ervaart dat zelf ook. “Het is aangrijpend om te zien hoe de mensen hier wonen. Het is mooi dat het kan, maar het zou niet nodig moeten zijn.”
En dat blijkt ook wel als de vluchtelingen na het hijsen van de vlag hun volkslied aanheffen. Dat begint wat schuchter en bij meerderen rollen tranen over de wangen. “Het volkslied emotioneert”, weet De Jong. Zij spreekt de vluchtelingen toe voor het hijsen van de vlag, met behulp van tolk Angela. "De reden dat iedereen hier is, is natuurlijk niet zo mooi”, merkte ze op in de toespraak. "Maar we zijn blij dat we jullie in Hasselt kunnen verwelkomen.”

Lees verder in De Stadskoerier Extra